Regjeringen ignorerer innvandringsalarmen

Brochmann-utvalget foreslo innstramminger i uføretrygda slik at det skal lønne seg å jobbe. Regjeringen nekter.

LAV ARBEIDSDELTAKELSE BLANT INNVANDRERKVINNER: Barnetilleggene for uføre gjør at det er ulønnsomt for mange å jobbe. Men ifølge Dagbladets kilder vil regjeringen likevel ikke kutte i tilleggene, slik de fikk råd om fra Brochmannutvalget for to uker siden. 
Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
LAV ARBEIDSDELTAKELSE BLANT INNVANDRERKVINNER: Barnetilleggene for uføre gjør at det er ulønnsomt for mange å jobbe. Men ifølge Dagbladets kilder vil regjeringen likevel ikke kutte i tilleggene, slik de fikk råd om fra Brochmannutvalget for to uker siden. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden la professor Grete Brochmann fram den store velferds- og migrasjonsmeldingen for regjeringen. Der fastslo hun sammen med utvalget som Audun Lysbakken hadde satt ned, at den nåværende innvandringen til Norge ikke er lønnsom.

Alt for mange innvandrere, særlig med bakgrunn fra den tredje verden og med store barneflokker, blir for tidlig uføretrygdet. I gjennomsnitt er over 50 prosent av innvandrerne fra en del land, som Pakistan og Tyrkia, uføretrygdet ti - til femten år etter ankomst til Norge.

Etter 25 år i Norge er bare 25 prosent av innvandrerkvinnene i arbeid. Tilsvarene tall for norske kvinner uten utdanning i tilsvarende aldersgruppe er over 80 prosent.

For å få opp den lave yrkesdeltagelsen blant innvandrerne, foreslo utvalget at ingen barneforeldre skulle kunne få høyere uføretrygd enn de hadde i inntekt.

SV fikk gjennomslag Men alt nå er det klart at regjeringen nekter å lytte til rådene frå Brochmann.

På fredag blir den såkalte Uføremeldingen lagt frem for kongen i statsråd. Den tar utgangspunkt i en rapport fra det såkalte Uførepensjonsutvalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer