Foreslår kriselov:

Regjeringen kan få lov til å bryte loven

Listhaug-utvalget er klar med anbefaling: De foreslår en kriselov.

REGJERINGEN: Statsminister Erna Solberg presenterte sin utvidede regjering i januar i år. Her kan man blant annet se landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad, finansminister Siv Jensen, kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring Gjedde i bakgrunn. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REGJERINGEN: Statsminister Erna Solberg presenterte sin utvidede regjering i januar i år. Her kan man blant annet se landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad, finansminister Siv Jensen, kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring Gjedde i bakgrunn. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I februar i fjor satte daværende justisminister Sylvi Listhaug ned et utvalg som skulle vurdere om dagens beredskapslovgivning gir tilstrekkelig fleksibilitet i krisesituasjoner.

Dagens beredskapslov åpner for at regjeringen ved krig, krigsfare eller når rikets selvstendighet eller sikkerhet er i fare, kan gi bestemmelser av lovgivningsmessig karakter. Det var spesielt den høye tilstrømmingen av asylsøkere høsten 2015 som viste at det også i fredstid kan oppstå ekstraordinære situasjoner.

I dag kommer utvalget med sin rapport og anbefaling. Her foreslås det en sektorovergripende fullmakts- og suspensjonshjemmel i en egen krisefullmaktslov.

Altså en ny kriselov.

- Veldig fornøyd

- Hensikten er å tydeliggjøre når og på hvilke vilkår regjeringen kan fravike lovgivningen i ekstraordinære krisesituasjoner, og forslaget innebærer dermed en konkretisering av den ulovfestede nødrett, heter det i en pressemelding.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) forteller at hun ser fram til å sette seg inn i utvalgets vurderinger og forslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer