KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale møtte norske bønder onsdag ettermiddag for å drøfte en eventuell krisepakke. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale møtte norske bønder onsdag ettermiddag for å drøfte en eventuell krisepakke. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.Vis mer

Nei til krisepakke for norske bønder

- Regjeringen kan ikke love mer nå

Statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) bekrefter avslaget på krisepakka til norske bønder inntil videre.

KLØFTA (Dagbladet): Norges Bondelag har håpet på en statlig krisepakke etter tørken de har slitt med i sommer - men landbruksministeren sa nei allerede før møtet.

Onsdag ettermiddag kunne landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og statsminister Erna Solberg bekrefte avslaget på krisepakka overfor norske bønder.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Kan ikke love mer nå

Da statsministeren møtte bondeorganisasjonen på Kløfta i ettermiddag, kunne hun bare bekrefte det landbuksministeren allerede hadde uttalt tidligere på dagen.

- Vi har veldig mange gårdsbruk som opplever dette som en alvorlig krise, en avlingssvikt som går utover økonomien. Dette tar regjeringen på alvor, slår hun fast.

Solberg understreker likevel at selv om regjeringen kommer til å måtte ekstrabevilge en milliard i løpet av høsten basert på dagens ordninger, er de ikke klare til å love mer enn denne milliarden.

- Et avtalt spill

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, understreker at krisa vil bli verre uten krisepakke, og at matvareproduksjonen kan bli ramma i mange år framover.

- Vi er i en situasjon hvor norsk landbruk kan bli skada i flere år framover, og vi får inn meldinger om at mange norske bønder sliter psykisk.

Leder i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), slår fast overfor Dagbladet onsdag morgen at de dårlige nyhetene i forkant av møtet virker som et avtalt spill i håp om at skuffelsen skal legge seg i løpet av et par timer.

- Det jeg tror regjeringa har bommet på er hvor alvorlig situasjonen nå er i jordbruket. Jeg tror det er ganske mye sinne over den konklusjonen som regjeringa har kommet med, sier Pollestad.

På spørsmål om hva han tror bøndene kom til å få ut av møtet med landbruksministeren og statsministeren i ettermiddag, er Pollestad klinkende klar:

- Jeg frykter dette blir et rent PR-show. Det landets bønder trenger nå er ikke PR-show - det er økonomiske virkemidler som gjør at de slipper å slakte bestningen sin.

I Sverige, som også er ramma av hetebølgen og ekstremtørken, er det allerede blitt gitt en krisepakke på 1,2 milliarder kroner til bøndene.

Ekstraordinære skader

Pollestad mener at skadeomfanget på avlingene vil gi konsekvenser ikke bare dette året - men også flere år framover.

TØRKEKRISE: Tørken har gjort at avlingene til svært mange bønder har blitt dårlige i sommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TØRKEKRISE: Tørken har gjort at avlingene til svært mange bønder har blitt dårlige i sommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi har en avlingsskadeerstatning som for så vidt er helt grei, men i det ekstraordinære som er dette året, så er tapet mye større enn det skadeordningen dekker. Det er derfor vi har krevd en ekstraordinær krisepakke som går utover det vanlige ordninger dekker.

Dale sier til NRK at regjeringen allerede har gjort en rekke grep for å bedre situasjonen for bøndene, og trekker fram importen av fôr.

Landbruksministeren har likevel anslått at erstatninger av avlinger som er ødelagt som følge av tørken vil ligge på flere hundre millioner kroner.

- Vender norske bønder ryggen

SVIKT: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen svikter bøndene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVIKT: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen svikter bøndene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken går hardt ut mot avgjørelsen om et avslag på krisepakke, og mener at regjeringen vender norske bønder ryggen når de trenger det mest.

- Erna Solberg har alltid penger til de rike, men svikter bøndene når de trenger hjelp, sier han til Dagbladet.

Han understreker at SV er klar til å være med i et flertall for umiddelbar støtte og friske penger til landbruket.

- Landbruksministeren legger opp til å svekke norsk jordbruk, i en tid hvor vi trenger å styrke den i møte med klimaendringene. Det vil gå ut over norsk matsikkerhet og tusenvis av norske familier som vil kunne bli rammet av regjeringens mangel på handling, slår han fast.

Rådyr avlingssvikt

Den tørrest sommeren på over 70 år kan altså koste samfunnet dyrt. Forrige uke offentliggjorde Landbruksdirektoratet prognoser på hvor mye avlingssvikten har kostet norske bønder.

Foreløpige beregninger viser at avlingsskadene i sommer kan koste opp mot 1,1 milliarder kroner, ifølge oversikten Landbruksdirektoratet har gitt Dagbladet.

Ifølge Norges Bondelag kan avlingssvikten i landbruket kan gi et tap på 5,5 milliarder kroner. Det er et langt høyere tall enn de 1,1 milliardene Landbruksdirektoratet venter at bønder vil søke erstatning for.

Tallene viser at kornbønder i Østfold, Oslo og Akershus forventes å søke avlingserstatning på til sammen 335 millioner kroner.

Grovfôrprodusenter i Buskerud, Hedmark, Oppland, Agder og Rogaland vil søke erstatning for omtrent 365 millioner kroner, antar fylkesmennene.

- Tidspunktet er kritisk

SIER NEI: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), mener en krisepakke ikke er aktuelt på nåværende tidspunkt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SIER NEI: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), mener en krisepakke ikke er aktuelt på nåværende tidspunkt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Landbruksministeren er likevel ikke villig til å gi bøndene en trygghet angående krisepakka før de vet mer om skadeomfanget.

- Vi må vente til vi ser hvordan avlingene faktisk blir. Vi har en veldig god avlingsskadeerstatningsordning, og den kommer til å bli ytterligere belastet, men en særegen krisepakke er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt, sier Dale til NRK.

Jakobsen understreker overfor Dagbladet at denne ordningen begynner å haste.

- Tidspunktet begynner å bli kritisk. Det som teller nå, er at bøndene får en viss trygghet for å kunne ta avgjørelser framover. Vi trenger å få styrket den ordningen vi har nå betraktelig, sier hun.

Konsekvenser for norsk matproduksjon

Jakobsen slår fast at avgjørelsen ikke bare handler om bonden, men om en samfunnsstruktur som innebærer norsk matproduksjon. Et nei til en statlig krisepakke vil altså få konsekvenser for alle i form av både melkemangel og kjøttkrise.

- Akkurat nå har vi jo et overskudd av kjøtt fordi bøndene har måtte slakte besetningen, men på lengre sikt vil dette få konsekvenser for nordmenn flest, sier hun.

Ett av tiltakene Dale sikter til er den tollfrie importen av grovfôr fra utlandet. Dette ble gratis i importere fra 13. juli.

- Vi i god dialog med bøndene og vurderer fortløpende nye tiltak. Men vi har sagt at hvis jordbruket ønsker det så er vi forberedt på å reforhandle jordbruksavtalen, dersom det kan avhjelpe situasjonen, sier han til NRK.

Frykter arbeidsplasser kan gå tapt

Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) Jan-Egil Pedersen, frykter at arbeidsplasser kan gå tapt i næringsmiddelindustrien på grunn av tørkekrisen.

Han håper at både regjeringen og Stortinget følger opp, slik at en kritisk situasjon der dyr må slaktes kan unngås.

- På sikt klarer vi ikke å holde oppe en produksjon. Det vil bety mer import og færre arbeidsplasser. Han mener situasjonen bøndene er oppi nå, er viktig for oss alle, fordi den kan by på utfordringer også i tiden som kommer.

- Jeg tror dessverre det kan være situasjoner som også kommer opp i framtida. Da er det viktig at vi tar vare på norsk matvareproduksjon, sier han.