Regjeringen kledd naken

Regjeringens gasskraftpolitikk led et smertelig nederlag under gasskrafthøringene i Stortinget i går. Forskere fra Statistisk sentralbyrå og Frischsenteret slo fast at det hersker betydelig usikkerhet om norskprodusert gasskraft vil redusere CO{-2}-utslippene i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens påstand om at norske gasskraftverk vil redusere CO{-2}-utslippene i Europa for øvrig, er i beste fall tvilsom. SV og sentrumspartiene mener gårsdagens høring tilbakeviste regjeringens påstander. På toppen av det hele sa de to forskerne som regjeringen har brukt, Torstein Bye fra Statistisk sentralbyrå og Rolf Golombek fra Frischsenteret, at norsk gasskraftproduksjon ikke vil bli lønnsom i overskuelig framtid.

CO{-2}-alliansen Ap/Høyre holder imidlertid fortsatt fast på at de ønsker norskprodusert gasskraft. Dermed ser det ut til at saken ender i retten, med mindre regjeringen åpner for et forhandlingskompromiss med sentrum.

Dagbladet kjenner til at krefter i Ap ønsker et slikt kompromiss. Et av innspillene har vært å bevilge betydelige summer til et hydrogenfond. Dette fondet er ment å ta seg av problemet med CO{-2}-rensing.

Landsmøtebråk

Allerede i dag kan regjeringen vente seg motstand fra egne rekker i gasskraftsaken. Under dagens programdebatt på Ap's landsmøte krever et mindretall i programkomiteen at man utvikler såkalte CO{-2}-frie gasskraftverk.

Etter det Dagbladet erfarer, arbeides det med muligheten for å opprette et eget hydrogen/CO{-2}-fond blant annet fordi regjeringen har behov for å komme gasskraftmotstanderne og miljøbevegelsen i forkjøpet. Samtidig har det bredt seg en frykt for en eventuell rettssak om CO{-2}-utslipp og forurensningsloven. Etter gårsdagens høring er det åpenbart at forskerne regjeringen har støttet seg til, ikke vil styrke regjeringens sak. Snarere tvert imot.

Løgn

Venstreleder Lars Sponheim mer enn antyder at Stoltenberg-regjeringen brøt forurensningsloven da den ga utslippstillatelse til gasskraftselskapet Naturkraft.

- Stoltenberg sier at det er sikkert at norsk gass reduserer CO{-2}-utslippene i Europa. Fagfolk sier han lyver, sier Sponheim.

UENIG MED JENS: Venstre-leder Lars Sponheim.