Foto: Espen Røst / Dagbladet
Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Regjeringen kutter bruken av oljepenger

Regjeringen vil neste år bruke 2,4 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med forventninger til en normal vekst i fastlandsøkonomien og en arbeidsledighet på dagens nivå vil regjeringen bruke mindre av oljepengene. Bruken av oljeinntektene ligger under 4-prosentbanen, og øker reelt med 9,9 milliarder kroner fra i fjor.

Neste års statsbudsjett har en ramme på 1.006 milliarder kroner. Det oljekorrigerte underskuddet er på 120,2 milliarder kroner. Det faktiske oljekorrigerte budsjettunderskuddet er den summen som overføres fra oljefondet.

Usikker framtid Uroen i internasjonale finansmarkeder og gjeldskrise i flere søreuropeiske land fører til en usikker framtid også for norsk økonomi. Et nytt økonomisk tilbakeslag i verdensøkonomien vil også påvirke norsk økonomi, og regjeringen mener at budsjettet er tilpasset den usikre økonomiske situasjonen og vil virke nøytralt på norsk økonomi.

Regjeringen ønsker å øke omfanget av fellesskapsløsninger innen helse, omsorg og barnehage. Kommunene får en økning i sine samlede inntekter neste år på 5 milliarder kroner, hvorav 3,75 milliarder kroner er økte frie inntekter. Regjeringen ønsker også å gi tilskudd til 1.500 nye sykehjemsplasser og vil øremerke 150 milliarder kroner til kommunene for å etablere 2.300 dagaktivitetsplasser som vil gi et tilbud til rundt 5.000 flere personer med demens.

Jobbstrategi Personer med nedsatt arbeidsevne skal få flere tilbud, og regjeringen foreslår 1.000 nye tiltaksplasser for denne gruppen.

Budsjettet neste år er også preget av terrorangrepet mot regjeringskvartalet og på Utøya. Regjeringen vil bruke 674,4 millioner kroner til utgifter som følge av angrepet, knyttet til politi- og påtalemyndighet, voldsoffererstatning, psykososial oppfølging og sikring og rehabilitering av skadde bygninger.

På innsparingssiden lar regjeringen barnetrygden stå på stedet hvil og reduserer bevilgningene til regional utvikling. Endringene i dagpenge- og permitteringsregelverket som ble vedtatt i 2009, blir reversert.

(NTB)