NYE SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg vil foreslå nye, store skattelettelser når forslaget til statsbudsjett legges fram i morgen. Deriblant nye kutt i formuesskatten på omlag 1,1 milliarder kroner.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYE SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg vil foreslå nye, store skattelettelser når forslaget til statsbudsjett legges fram i morgen. Deriblant nye kutt i formuesskatten på omlag 1,1 milliarder kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Regjeringen kutter formuesskatten med 1,1 milliarder kroner

Nye lekkasjer fra statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når finansminister Siv Jensen legger fram regjeringens forslag til neste års statsbudsjett i morgen, er det lagt opp til nye, store skattelettelser.

I tillegg til kutt i selskapsskatt og inntektsskatt, blir det også et nytt jafs i formuesskatten på rundt 1,1 milliarder kroner, etter det Dagbladet erfarer.

Dette er et noe lavere beløp enn det som tidligere har kommet fram i lekkasjer i VG.

Kostnaden på denne skattelettelsen er også langt lavere enn kuttene i inntekts- og selskapsskatt, som skal reduseres med to prosentpoeng fra 27 til 25 prosent.

Dette vil koste mellom 22 og 25 milliarder kroner, ifølge både Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Ny skattemodell Det har tidligere vært skrevet at deler av inntektstapet som følge av disse skattelettelsene skal dekkes inn ved at det innføres en ny og progressiv toppskatt på inntekt.

Dagens Næringsliv skriver i dag at regjeringen vil erstatte dagens toppskatt med en såkalt trinnskatt, som betyr at skatteprosenten økes trinn for trinn.

Dette er i tråd med anbefalinger fra Scheel-utvalgets rapport, men Jensen vil sette de to første beløpsgrensene lavere enn Scheel-utvalget. Det betyr at lønnstakere med lave inntekter vil komme bedre ut med regjeringens forslag. De som tjener over tre millioner kroner kommer dårligst ut.

Umiddelbart etter framleggelsen av budsjettforslaget presenterer Jensen det lenge ventede forslaget til skattereform. Der er det ventet mer inngripende strukturelle grep, med utgangspunkt i forslagene fra Scheel-utvalget, skriver NTB.

Krisetiltak I statsbudsjettet vil regjeringen også ifølge Dagbladets opplysninger komme med en pakke med kortsiktige sysselsettingstiltak verdt omlag fire milliarder kroner.

Ett av tiltakene er tilbud om pedagogisk opplæring av arbeidsledige ingeniører som vil bli realfagslærere, etter det Dagbladet erfarer.

Ellers vil tiltakene i hovedsak dreie seg om å framskynde vedlikehold av statlige fartøyer, som forsvarsfartøyer og forskningsfartøyer, og vedlikehold av vei, bygg og bane. Tilrettelegging for flere elektriske ferger langs kysten skal også være aktuelt.

Mange lekkasjer Dette er andre lekkasjer som har lekket ut i løpet av valgkampen, relatert til krisepakka:

• 150 millioner til vedlikehold av jernbanestrekningen mellom Bergen og Voss.
• 544 millioner til prosjektet med å innføre signalsystemet ERTMS på flere jernbanestrekninger.
• 1,2 milliarder kroner til å rehabilitere bygg ved Oslo universitetssykehus.
• 200 millioner ekstra til oppussing av sykehus på Sør-, Vest- og Nordvestlandet.
• 1,1 milliard ekstra til tunnelsikring.
• 180 millioner mer til flom- og skredsikring.
• Totalpakke på 250 millioner til tiltak for å bekjempe ledighet blant unge.
• 100 millioner ekstra til vedlikehold og oppussing av fengsler.
• 320 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fartøyer i Sjøforsvaret.

Mer til flyktninger Flyktningkrisen i Europa preger også neste års statsbudsjett.

Nødhjelpsbudsjettet økes med 1 milliard kroner, ifølge lekkasjene. Samtidig vil regjeringen bruke 10 millioner kroner til kampen mot menneskehandel, mens Politiets utlendingsenhet får 5 millioner ekstra for å styrke asylintegreringen. Det er også varslet at Siem Pilots redningsoppdrag i Middelhavet vil forlenges inn i 2016.  

Regjeringen har også lagt fram en tilleggsproposisjon til årets statsbudsjett, hvor de ber om nærmere 230 millioner kroner ekstra til utlendingsforvaltningen.

I forkant av framleggelsen av statsbudsjettet, skal Røde Kors orientere finanspolitikerne på Stortinget om flyktningsituasjonen i ettermiddag.

Organisasjonen mener forholdene i Europa og her hjemme har endret seg så raskt at forslaget til statsbudsjett som legges fram onsdag, ikke tar høyde for behovene som er oppstått.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer