Revidert statsbudsjett

Regjeringen kutter i fri rettshjelp: - En hån mot folk som er fattige

I revidert statsbudsjett kuttes bevilgningen til fri rettshjelp med 87 millioner kroner. Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot en avvikling av ordningen.

REAGERER: Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot et rettssystem som kun er for de med god råd.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot et rettssystem som kun er for de med god råd. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg synes dette er veldig dramatisk. Hele ideen med ordningen er at folk skal ha lik tilgang til rettssystemet. Det skal ikke være sånn at de med god råd skal ha bedre tilgang på rettssystemet enn andre, sier Eide til Dagbladet.

Sakens kjerne er at inntektsgrensen som bestemmer hvem som kvalifiserer for fri rettshjelp, har stått stille i nesten ti år. Samtidig blir lønninger og trygd justert opp etter inflasjon og økte levekostnader. Dette gjør at stadig flere som tidligere kvalifiserte til fri rettshjelp, nå kommer over inntektsgrensen.

- Det er en kjernepilar i rettsstaten som er i ferd med å uthules. Vi har tidligere sett at støtte til organisasjonene som driver fri rettshjelp kuttes, og nå kuttes det også i det som går til advokathjelp, sier Eide.

Unge uføre faller utenfor

En av gruppene som i praksis mister retten på fri rettshjelp, er unge uføre som mottar minstepensjon. Grunnbeløpet er i dag på 247 000 kroner, kun tusen kroner mer enn inntektsgrensa for fri rettshjelp på 246 000 kroner.

Eide mener dette svekker rettssikkerheten til folk med lav inntekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer