Revidert statsbudsjett

Regjeringen kutter i fri rettshjelp: - En hån mot folk som er fattige

I revidert statsbudsjett kuttes bevilgningen til fri rettshjelp med 87 millioner kroner. Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot en avvikling av ordningen.

REAGERER: Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot et rettssystem som kun er for de med god råd.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot et rettssystem som kun er for de med god råd. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg synes dette er veldig dramatisk. Hele ideen med ordningen er at folk skal ha lik tilgang til rettssystemet. Det skal ikke være sånn at de med god råd skal ha bedre tilgang på rettssystemet enn andre, sier Eide til Dagbladet.

Sakens kjerne er at inntektsgrensen som bestemmer hvem som kvalifiserer for fri rettshjelp, har stått stille i nesten ti år. Samtidig blir lønninger og trygd justert opp etter inflasjon og økte levekostnader. Dette gjør at stadig flere som tidligere kvalifiserte til fri rettshjelp, nå kommer over inntektsgrensen.

- Det er en kjernepilar i rettsstaten som er i ferd med å uthules. Vi har tidligere sett at støtte til organisasjonene som driver fri rettshjelp kuttes, og nå kuttes det også i det som går til advokathjelp, sier Eide.

Unge uføre faller utenfor

Fri rettshjelp i budsjettet

I revidert statsbudsjett står det følgende om fri rettshjelp:

«Inntektsgrensen for rett til fri rettshjelp er ikke justert siden 2009. Grunnet positiv inntektsutvikling i husholdningene over tid, forventes det en nedgang i andelen husholdninger som oppfyller kravene til fri rettshjelp de kommende årene. Basert på regnskapstall foreslås det å redusere bevilgningen med 87,1 mill. kroner.»

En av gruppene som i praksis mister retten på fri rettshjelp, er unge uføre som mottar minstepensjon. Grunnbeløpet er i dag på 247 000 kroner, kun tusen kroner mer enn inntektsgrensa for fri rettshjelp på 246 000 kroner.

Eide mener dette svekker rettssikkerheten til folk med lav inntekt.

- Det er en hån mot folk som er fattige. Og det er å stenge rettssystemet for en gruppe som har lite penger, som hele ordningen er ment for å unngå. Unge uføre med en stønad på 247 000 i året vil nå måtte betale for advokat selv, noe de absolutt ikke har råd til, sier han.

Varsler gjennomgang av ordningen

Justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) er uenig i at regjeringen styrer mot en avvikling av ordningen.

- Budsjettet for fri rettshjelp utarbeides på grunnlag av forventninger om fremtidige utbetalinger. Hovedårsaken til nedjusteringen er nedgangen i asylinnkomster. Dette har ført til en nedgang i utlendingssakene. Nedjusteringen har også sammenheng med at flere enn tidligere tjener over den nedre inntektsgrensen for å motta hjelp, skriver han i en epost til Dagbladet.

- Hvorfor justerer dere ikke opp inntektsgrensa etter inflasjon og økte levekostnader?

- Stortinget vedtok i 2016 en anmodning til regjeringen om å gjennomgå ordningen med fri rettshjelp. Regjeringen har besluttet at det skal nedsettes et utvalg som skal gjennomgå ordningen og en hensiktsmessig regulering av offentlig støttet rettshjelp, skriver Wara.

Eide varsler imidlertid kamp om saken allerede i år.

- Vi kommer til å gjøre det vi kan for å endre dette. Inntektstaket må heves. Det vil vi sette fokus på både i revidert budsjett og i statsbudsjettet til høsten. Det må være et minstekrav at folk på uføretrygd kan få fri rettshjelp, avslutter Eide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer