Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen legger opp til mer kullkraft

- Regjeringen forlater tidligere målsettinger i miljøpolitikken og legger opp til at Norge skal være avhengig av økt import av kullkraft, sier Jens Stoltenberg, lederen for energi- og miljøkomiteen i Stortinget, i en kommentar til regjeringens energimelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg finner det positivt at regjeringen vil trappe opp innsatsen for ENØK og fornybare energikilder, men han sier at disse tiltakene på langt nær er omfattende nok til å unngå at Norge i økende grad må importere forurensende kullkraft.

- Energimeldingen er nok et eksempel på at regjeringen ikke orker å forholde seg til virkeligheten, men i stedet tåkelegger de valg vi står overfor. Det er skuffende at meldingen i svært liten grad har en tallfestet og konkret gjennomgang av hvordan Norge skal nå sine energi- og miljømål, sier Stoltenberg.

Forlatt målsettinger

Arbeiderpartiet beskylder regjeringen for å ha forlatt flere tidligere miljømålsettinger. Partiet viser blant annet til at det i stortingsmelding nr. 29, om Norges oppfølging av Kyoto-protokollen, heter at regjeringen fortsatt vil ha som mål å være selvforsynt med fornybar elektrisitet i år med normal nedbør.

- Dette målet gjentas ikke i energimeldingen. I stedet heter det at det er lite hensiktsmessig å sette mål for hvor mye kraft som kan passere landegrensen. Betyr dette at det ikke er grenser for hvor mye kullkraft regjeringen mener Norge kan importere, spør Stoltenberg.

Bakstreversk

Høyre betegner energimeldingen som et bakstreversk dokument og sier at regjeringens innbitte motstand mot gasskraftverk betyr at Norge må importere forurensende kullkraft fra Danmark i mange år framover.

- Energipolitisk er Norge i en unik situasjon, med enorme vann- gass- og oljereserver. Men istedet for å gripe de mulighetene dette gir, fører regjeringen en politikk som innebærer at Norge må importere kraft i overskuelig framtid. Dette er visjonsløst og dårlig miljøpolitikk, mener Høyre.

- Gassreservene representerer enestående muligheter til innenlandsk næringsutvikling basert på gasskraft. Liberaliseringen av det europeiske elektrisitets- og gassmarkedet åpner samtidig for en storstilt eksport av miljøvennlig kraft til Europa. Høyre vil derfor forfølge gasskraftsaken i Stortinget, sier partiets energipolitisk talsmann Jan Tore Sanner.

Urealistiske forventninger

Høyre mener at den foreslåtte milliardsatsingen på alternativ energi ikke kan dekke Norges økende kraftbehov og at regjeringens forslag på dette området preges av urealistisk høye forventninger. Partiet vil heller konsentrere innsatsen om energikilder som på sikt har muligheter til å bli konkurransedyktige alternativer.

Fremskrittspartiet sier at satsingen på vindkraft og andre alternative energikilder blir en kostbar fornøyelse for det norske folk, og at dette på ingen måte vil dekke etterspørselen på energi.

- Å bruke fem tusen millioner av skattebetalernes penger på å subsidiere dette luftslottet vitner om manglende virkelighetsforståelse, sier Frps energipolitiske talsmann Øyvind Vaksdal.

(NTB)