- Regjeringen løper etter folkemeningen

Tøffere asylpolitikk vil ikke knekke FrP-koden, mener Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Arbeiderpartiet og Senterpartiet har valgt å overkjøre SV med den varslede innstrammigen av asylpolitikken som statsminister Jens Stoltenberg frontet på en pressekonferanse tidligere i dag.

I samråd med de andre regjeringspartiene, har SV valgt å markere sin politiske uenighet i åtte av tretten tiltak som regjeringen nå vil gjennomføre for å begrense antall asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse.

- Pisket av Siv

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, synes det er fint at det kommer tiltak som er tilpasset en alvorlig situasjon med en eksplosjon i antall asylsøkere til landet. Likevel synes hun regjeringen velger en «elendig strategi».

- Regjeringen blir veldig defensiv i asyldebatten. Den bøyer av for folkemeningen hele tida. Det vil ikke bidra til å knekke FrP-koden, sier Marie Simonsen.

Dagbladets politiske redaktør mener regjeringen sliter med å markere en selvstendig asylpolitikk.

- Regjeringen må ikke bare løpe etter de som vil ha en strengere asylpolitikk. Her må de ta tet og tenke nye tanker, i steden for å bli pisket rundt av Siv Jensen. Det er en elendig strategi i det jeg tror kommer til å bli en av valgkampens store saker, sier Simonsen.

Redaktøren tror SV er tjent med å markere sin uenighet.

KRITISERER REGJERINGEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener regjeringen løper etter folkemeningen i asyldebatten. Foto: EVEN BAST
KRITISERER REGJERINGEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener regjeringen løper etter folkemeningen i asyldebatten. Foto: EVEN BAST Vis mer

- Det er bra for SV å flagge at de står for noe helt annet når de går inn i en valgkamp, sier Marie Simonsen.

- SV mobiliserer sine egne

Valgforsker Frank Aarebrot tror også SV kan profitere på uenigheten, hos meningsfeller i folket, selv om partiet samtidig erkjenner at de har tapt denne politiske kampen i det rødgrønne regjeringsprosjektet.

- Med dette sier SV at de er uenig, men samtidig sier de at dette ikke er en så viktig sak for dem i regjeringen. SV mobiliserer sine egne, og kan ha litt å vinne på dette. Det hindrer nok en del overganger til andre partier, sier Aarebrot og understreker:

- Arbeiderparteiet har veldig mye å vinne på en innstramming av asylpolitikken.

Valgforskeren er imidlertid ikke enig med Marie Simonsen i at asylpolitikken vil bli en viktig sak i valgkampen.

- Nei, dessverre for regjeringen, vil det viktigste i valgkampen bli renta og boligmarkedet, sier Frank Aarebrot. 

- Regjeringen løper etter folkemeningen
RENTA VIKTIGERE:</B> Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke asylpolitikken blir valgkampens viktigste sak.