BILLIGERE ÅRSAVGIFT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl tar oss gjennom hva man kan spare på drivstoff i henhold til det nye statsbudsjettet. Oppsummert sier hun at man sparer mer på å fylle bensin på søndager, enn på de nye kuttene. Video: Dagbladet Vis mer

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl:

Regjeringen lover avgiftskutt på 900 millioner, men du sparer mer på å fylle bensin på søndager

Dette betyr statsbudsjettet for deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oljepengebruken øker til 225 milliarder kroner, Forsvaret får 1,9 milliarder kroner mer og regjeringen skal bruke 500 millioner kroner mer på integrering.

Bak og mellom alle budsjettpostene som har milliardsummer festet ved seg, er det imidlertid mange ting i budsjettet som direkte påvirker din økonomi.

Fra Stortingets vandrehall oppsummerte Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, i morgentimene hva statsbudsjettet for 2017 betyr for deg.

Dyrere bensin, diesel - men billigere årsavgift

Er du bilist har vi to dårlige og tre gode nyheter til deg: Diesel blir dyrere, det samme blir bensin, henholdsvis med 35 og 15 øre.

Men bilister som må punge ut mer for drivstoff, kan glede seg over at årsavgiften reduseres med 12 prosent. Det tilsvarer 380 kroner, ifølge DNB-økonomen.

Er du pendler, øker statsbudsjettet også pendlerfradraget ditt. Forbrukerøkonom Sandmæl har regnet på det, og sier bilistene tjener litt på endringene - selv med dyrere drivstoff.

- Hvor mye du tjener, avhenger av hvor mye du kjører. Kjører du 20 000 kilometer i året, 15 000 av dem til og fra jobb, vil du sitte igjen med 300 kroner ekstra i lommeboka, sier DNB-økonomen.

- Men skal du hente penger, tjener du mer på å fylle bensin på søndag eller mandag enn disse avgiftskuttene, sier Sandmæl.

Seks milliarder i skattelette

- Statsbudsjettet betyr mye. Det betyr mye for landets økonomi og egen lommebok, sier Sandmæl, og konkluderer overordnet med følgende:

- Alle vil nok få et skattekutt i år, som alle fikk i fjor, sier forbrukerøkonomen.

Totalt skal det ifølge Sandmæl dreie seg om seks milliarder kroner i skattelette. Det betyr ifølge DNB-økonomen at de fleste nordmenn får et par tusen kroner i skattelette.

Det er viktig for norsk økonomi, for da har nordmenn mer å rutte med, ifølge økonomen.

- Det er viktig at vi også bruker penger for å få de økonomiske hjulene til å gå rundt. Derfor er det positivt med et skattekutt i år, sier Sandmæl.

Opptatt av sparing

Åtte av ti nordmenn eier i dag en egen bolig, og det utgjør én av to store sparemetoder nordmenn bruker. Den andre er egen bankkonto, ifølge Sandmæl.

- Jeg er veldig opptatt av sparing og skal du få mer igjen for pengene, bør man putte mer i aksjemarkedet. Jeg håper regjeringen kommer incentiver for å stimulere til sparing her, sier Sandmæl.

Men selv om nordmenn får et skattekutt, og dermed litt mer å rutte med, er nordmenn som eier egen bolig sårbare for renteendringer.

- Man snakker mye om at vi har fått negativ kjøpekraft, at lønningene ikke går like mye opp som prisene. Men fordi økonomien har gått dårligere, har boligrenta gått ned. Det har likevel gitt nordmenn mer å rutte med. Går renta opp, vil imidlertid noen slite, sier Sandmæl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer