FORVENTER AT LØFTER INNFRIS: Abid Raja i Venstre krever at Thorbjørn Røe Isaksen og regjeringen nå holder det de lovet, og sørger for en ordning som gir billigere SFO til lavinntektsfamilier. Kunnskapsdepartementet kan ikke love, men sier de «tar sikte på å komme tilbake med en utredning i forbindelse med fremleggelsen av budsjettforslaget for 2017».
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
FORVENTER AT LØFTER INNFRIS: Abid Raja i Venstre krever at Thorbjørn Røe Isaksen og regjeringen nå holder det de lovet, og sørger for en ordning som gir billigere SFO til lavinntektsfamilier. Kunnskapsdepartementet kan ikke love, men sier de «tar sikte på å komme tilbake med en utredning i forbindelse med fremleggelsen av budsjettforslaget for 2017». Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Regjeringen lovet billigere SFO for lavinntektsfamilier, men ingenting har skjedd

- Samarbeid krever aktivitet også fra regjeringens side på våre hjertesaker, sier Abid Raja. Han langer ut mot kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da regjeringspartiene inngikk sin samarbeidsavtale med Venstre og KrF i 2013 ble det blant annet bestemt at landet skulle få differensieringen av foreldrebetaling i barnehager og SFO.

«Det utarbeides en tiltakspakke rettet mot barn i fattige familier (jmf felles representantforslag) og differensieringen av foreldrebetaling i barnehager og SFO økes », lyder punkt 4.d i avtalen.

Det vil si at lavinntektsfamilier ble lovet billigere SFO og barnehage enn andre. Tre år senere er det bare barnehager som har fått en slik modell innført.

Raja krever handling fra Røe Isaksen

Dét er ikke godt nok ifølge Venstres Abid Raja. Han krever at Røe Isaksen straks tar affære og gjør som han har lovet.

- Jeg må være krystallklar på dette på vegne av Venstre, sier Raja til Dagbladet.

Han forlanger at Røe Isaksen finner penger til tiltaket i høstens statsbudsjett.

- Regjeringen forpliktet seg til å utrede en modell for differensiert betaling i revidert nasjonalbudsjett i vår. Arbeidet må igangsettes snarest, sier han.

Regjeringen kan ikke love noe

Også i budsjettavtalen fra i fjor høst - mellom regjeringen, Venstre og KrF - ble det lovet en slik differensiert betaling for SFO og aktivitetsskolen:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2016 utrede forslag om differensiert oppholdsbetaling i SFO/AKS etter modell fra barnehagene», står det skrevet.

- Både jeg og Venstre forventer at Røe Isaksen og regjeringen leverer på dette ved høstens budsjett, fortsetter Raja.

KUNNSKAPSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen (H) fotograferes i en barnehage i Oslo. Mange barnehager har fått differensiert betaling - det har ikke SFO. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KUNNSKAPSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen (H) fotograferes i en barnehage i Oslo. Mange barnehager har fått differensiert betaling - det har ikke SFO. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Ved Kunnskapsdepartementet vil man ikke love samarbeidspartner Venstre noe som helst på dette tidspunktet.

- Som vi skrev i forbindelse med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i mai er vi i gang med den utredningen Stortinget har bedt om, og tar sikte på å komme tilbake med en utredning i forbindelse med fremleggelsen av budsjettforslaget for 2017, sier politisk rådgiver Magnus Thue til Dagbladet.

Selv om ikke Thue kan komme med noen garantier, presiserer han at Kunnskapsdepartementet akter å følge opp sine løfter.

- Vi vil selvsagt følge opp alle våre forpliktelser, både når det gjelder det som er avtalt i budsjettforlikene på Stortinget og det vi har blitt enige om i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, sier Thue.

Raja lover kamp

Han svarer i Thorbjørn Røe Isaksens fravær. Statsråden er for tiden i pappaperm.

Abid Raja liker dårlig svaret fra Kunnskapsdepartementet, og minner om at samarbeid er en øvelse hvor begge parter må gi.

- Min oppfordring er å følge opp det de forpliktet til. Samarbeid krever aktivitet også fra regjeringens side på våre hjertesaker. Det er unødvendig å måtte kjempe igjen for dette - og jeg håper de ikke ønsker at Venstre skal ta ny kamp på finansieringen av SFO, sier han.

Raja lover i så fall Røe Isaksen kamp til døra.

- Venstre vil uansett ikke gi seg, og jeg forventer at Røe Isaksen og regjeringen leverer som forutsatt. Kunnskapsdepartementet bør være mer framoverlent. Røe Isaksens kan med fordel vise mer iver for saker som ikke kommer fra eget departement, men også vise entusiasme for saker som støttes av flertallet i Stortinget, avslutter han.