- Regjeringen må få slutt på diskrimineringen av tamilene

Også freden må vinnes, påpeker eksperter og politikere.

FEIRER:  I Sri Lankas hovedstad Colombo feiret innbyggerne søndag etter at det ble kjent at LTTE vil legge ned våpnene. Men for at den flere tiår lange borgerkrigen skal kunne gå mot slutten, må myndighetene i landet gi tamilene bedre leveforhold, påpeker eksperter. Foto: REUTERS / David Gray / SCANPIX
FEIRER: I Sri Lankas hovedstad Colombo feiret innbyggerne søndag etter at det ble kjent at LTTE vil legge ned våpnene. Men for at den flere tiår lange borgerkrigen skal kunne gå mot slutten, må myndighetene i landet gi tamilene bedre leveforhold, påpeker eksperter. Foto: REUTERS / David Gray / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Sri Lankas regjering håper krigen mot LTTE er over etter at geriljaen har erkjent det militære nederlaget. Men også freden må vinnes, påpeker eksperter og politikere.


I hovedstaden Colombo feiret innbyggere den militære seieren med fyrverkeri, flagg, sang og dans søndag. President Mahinda Rajapakse hadde erklært seier allerede dagen før.


Tilbake på slagmarken ligger flere tusen sivile ofre. Tamiltigrene (LTTE) hevder så mange som 3.000 mennesker er drept bare i helgen, og ifølge tall fra FN ble rundt 7.000 sivile personer drept i tida fra 20. januar til 7. mai.


- Bitter slutt

Noen timer etter at LTTE-talsmann Selvarasa Pathmanathan på nettstedet TamilNet hadde erklært at «denne kampen har nådd sin bitre slutt», rykket den srilankiske hæren inn for å ta tilbake «hver tomme» av det siste LTTE-kontrollerte området.


Søndag kveld foregikk det fortsatt sporadiske kamper, og geriljasoldater fra LTTE gjennomførte selvmordsangrep, hevdet det srilankiske militærets talsmann, brigadegeneral Udaya Nanayakkara.

Ikke over

Selv om Tamiltigrene erkjenner nederlaget, er ikke konflikten på Sri Lanka over av den grunn. Det er nå opp til Colombo å avslutte konflikten på øya for godt ved å sikre tamilenes rettigheter, mener politikere.


Lederen for partiet Tamilenes forente frigjøringsfront (TULF), V. Anandasangari, sier president Mahinda Rajapakse nå må vise at han behandler befolkningsgruppene likt.


- Regjeringen har vunnet krigen, men de må fortsatt ta tak i årsaken: diskrimineringen av tamilene, sier han til nyhetsbyrået AFP.


To veier videre

Sri Lanka-ekspert Øivind Fuglerud mener landet nå står overfor et avgjørende veikryss og ser for seg to mulige veier videre.


- Regjeringen kan nå bruke den muligheten den har til å samle nasjonen. Men jeg frykter også at sjåvinismen på den singalesiske siden, flertallets side, er så sterk at det kan gå i retning av en motsatt utvikling hvor undertrykkelsen av minoritetene blir sterkere, sier han til NTB.


Selv om den konvensjonelle krigen er over, betyr det ikke at den etniske konflikten er over, understreker miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).


UKLAR SKJEBNE: Skjebnen til LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran (t.v.) er fortsatt uklar. Det går rykter på Sri Lanka om at han er død, men hæren fortsetter å lete etter ham. Foto: REUTERS/SCANPIX         REUTERS/David Gray
UKLAR SKJEBNE: Skjebnen til LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran (t.v.) er fortsatt uklar. Det går rykter på Sri Lanka om at han er død, men hæren fortsetter å lete etter ham. Foto: REUTERS/SCANPIX REUTERS/David Gray Vis mer

- Med mindre myndighetene kommer opp med et sjenerøst tilbud til tamilene om en inkluderende stat og selvstyre, så vil konflikten sannsynligvis fortsette i nye former, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.


- Det er myndighetenes oppgave å vinne freden og ikke bare krigen.

- Intet blodbad

FN har beskrevet kampene de siste uka som et blodbad og viser blant annet til at et stort antall sivile, deriblant hundre barn, ble drept da et sykehus i krigssonen ble truffet av granater. Sri Lankas regjering avviser dette.


- Dette er intet blodbad, slik enkelte har fryktet, sier den srilankiske menneskerettighetsministeren Mahinda Samarasinghe.

Mer enn 63.000 personer har kommet seg ut av krigssonen i løpet av de siste tre dagene, hevder Samarasinghe, som lover at staten nå vil bygge nye boliger til menneskene som er fordrevet fra sine hjem.


- Alle har kommet seg ut i sikkerhet, og de blir nå tatt hånd om av styresmaktene, sier han.


Store tap

Både hovedstadens innbyggere og deres sivile landsmenn nord på øya har lidd store tap under den langvarige konflikten.

Minst 70.000 mennesker har mistet livet i krigen siden 1983.


Tamiltigrenes overgivelse er resultatet av en voldsom offensiv den srilankiske hæren kjørte i gang tidligere i år.

LTTE, som tidligere ble ansett som noen av verdens mest velorganiserte og kampdyktige opprørere, har gradvis mistet kontrollen over den nordøstlige delen av øya, og før helgen var det bare noen kvadratkilometer igjen.


Spekulasjonene går samtidig høyt om hvilken skjebne LTTEs leder Velupillai Prabhakaran har lidd. Mange mener det er svært usannsynlig at LTTEs ledelse vil la seg ta i live, men heller velge å begå selvmord.


(NTB)STORE UTFORDRINGER:   Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa har erklært seier over LTTE, men står fortsatt foran store utfordringer om det skal bli helt slutt på det tamilske opprøret. Foto: REUTERS / SCANPIX
STORE UTFORDRINGER: Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa har erklært seier over LTTE, men står fortsatt foran store utfordringer om det skal bli helt slutt på det tamilske opprøret. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer