Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen må jobbe for Krohn Devold

Ingen her i landet passer bedre som NATO-sjef enn Kristin Krohn Devold, ifølge Høyres forsvarspolitiske talsmann Bjørn Hernæs. Det er han ikke alene om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hernæs mener regjeringen «så absolutt» må forstå at Krohn Devold bør løftes inn som Norges kandidat til et av verdens mest prestisjetunge verv.

- Det vil forbause meg om regjeringen ikke lanserer henne, sier Hernæs. Åse Wisløff Nilssen (KrF) er enig.

- Ja, jeg mener regjeringen må vurdere om de skal fremme hennes kandidatur. Jeg har ikke drøftet dette med andre foreløpig, men hun er jo en aktuell kandidat, og fra norsk side den eneste aktuelle denne gangen, sier Wisløff Nilssen til Dagbladet.

Lanserer Jagland

Akkurat det er ikke lederen av Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk (Ap), enig i.

Nybakk mener tidligere Ap-leder, tidligere statsminister og tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland også er et meget godt navn dersom Norge tar opp kampen for å få en norsk generalsekretær i forsvarsalliansen.

- Men nå er det Krohn Devold som er blitt nevnt, og da vil jeg si at hun har gjort en imponerende innsats for Norge i NATO-sammenheng. Jeg vet at hun også nyter tillit innad i NATO-systemet. Dersom regjeringen faktisk bestemmer seg for å lansere henne som kandidat til NATOs absoluttte topposisjon, vil hun uten videre få bred støtte i hele det norske politiske miljøet.

- Slik er det når land kjemper om slike viktige verv. Ap-regjeringen arbeidet ivrig for Kåre Willoch da han var kandidat til samme jobb i 1988. Seinere arbeidet regjeringen Bondevik for at Gro Harlem Brundtland skulle få jobben som toppsjef i Verdens helseorganisasjon, forteller Nybakk.

Vil ikke spekulere

I liket med Marit Nybakk er Sp-leder og medlem av forsvarskomiteen, Odd Roger Enoksen, noe forbeholden i sin støtte til Krohn Devold. Men på direkte spørsmål er han klar på at også Sp vil støtte Krohn Devold dersom regjeringen ønsker henne som Norges kandidat.

Frp-leder Carl I. Hagen ønsker ikke å kommentere saken. Det er vel kjent at Hagen - som Enoksen - har et noe anstrengt forhold til forsvarsministeren.

- Jeg ønsker ikke å bidra til ytterligere personspekulasjoner her, er alt Hagen ønsker å si.

SVs Kjetil Bjørklund ser det ikke som sin oppgave å bidra til å løfte fram Høyres forsvarsminister, som i tillegg til en del annet negativt også er USA-venn, til ny NATO-sjef.

Bondevik i Hellas

I går var statsminister Kjell Magne Bondevik på reise til Hellas for å drøfte EU og EØS-spørsmål med statsminister Konstandinos Simitis. Hellas, som har formannskapet i EU dette halvåret, er også NATO-medlem, men om Bondevik vil benytte anledningen til å fremme Krohn Devolds kandidatur der, er uvisst.

Pressetalsmann Gunnar Husan sier til Dagbladet at regjeringssjefen foreløpig ikke har drøftet Kristin Krohn Devolds kandidatur internt i regjeringskollegiet.

- Foreløpig er det først og fremst snakk om spekulasjoner i pressen, sier Husan.

STERK KANDIDAT: Kristin Krohn Devold er kjent som en USA-venn, noe hun ikke minst markerte med dette bildet i et portrett i ukebladet Kvinner og Klær etter angrepet på USA 11. september 2001. Forsvarsministeren har også tillit innad i NATO-systemet.
MOTKANDIDAT: Ap ønskerThorbjørn Jagland som sin kandidat til NATO-toppvervet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!