Regjeringen mener fredet rev må tåle litt skader

- Revet bør ikke tåle noe som helst, sier havforsker.

SÅRBAR NATUR: Revene er tusenvis av år gamle, vokser med noen få millimeter i året og er skjøre som porselen. Foto: Havforskningsinstituttet.
SÅRBAR NATUR: Revene er tusenvis av år gamle, vokser med noen få millimeter i året og er skjøre som porselen. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Olje- og energidepartementet (OED) innrømmer at leteboring etter olje kan skade det vernede korallrevet Sularevet utenfor trøndelagskysten, men mener revet må tåle såpass.

- Vi mener at det ikke vil være risiko for skader som vi ikke kan tolerere, sier statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet til Dagbladet.no.

Ga letelisensI helgen fortalte Dagbladet.no at regjeringen har gitt en oljeleting-lisens like ved et av verdens mest unike dypvannskorallrev, Sularevet. Revet er nominert av norske myndigheter til internasjonalt OSPAR-verneområde.

- Hva slags skader mener OED kan tolereres?

- Når man borer så nær kan det legge seg grus og annet fra hullet oppå korallrevet, sier Kåss.

Korallforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet er forundret over OEDs innstilling.

- Sularevet bør ikke tåle noen form for skade. Det er helt uforenlig med det å verne revet innenfor OSPAR-konvensjonen. Da skal det ikke gjennomføres noen aktiviteter som kan skade korallrevet. En prøveboring medfører sterk partikkeløkning i vannet, og man vet ikke hvor mye korallrev tåler. Det må det forskes mer på, sier forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer