Regjeringen mener fredet rev må tåle litt skader

- Revet bør ikke tåle noe som helst, sier havforsker.

SÅRBAR NATUR: Revene er tusenvis av år gamle, vokser med noen få millimeter i året og er skjøre som porselen. Foto: Havforskningsinstituttet.
SÅRBAR NATUR: Revene er tusenvis av år gamle, vokser med noen få millimeter i året og er skjøre som porselen. Foto: Havforskningsinstituttet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Olje- og energidepartementet (OED) innrømmer at leteboring etter olje kan skade det vernede korallrevet Sularevet utenfor trøndelagskysten, men mener revet må tåle såpass.

- Vi mener at det ikke vil være risiko for skader som vi ikke kan tolerere, sier statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet til Dagbladet.no.

Ga letelisens
I helgen fortalte Dagbladet.no at regjeringen har gitt en oljeleting-lisens like ved et av verdens mest unike dypvannskorallrev, Sularevet. Revet er nominert av norske myndigheter til internasjonalt OSPAR-verneområde.

- Hva slags skader mener OED kan tolereres?

- Når man borer så nær kan det legge seg grus og annet fra hullet oppå korallrevet, sier Kåss.

Korallforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet er forundret over OEDs innstilling.

- Sularevet bør ikke tåle noen form for skade. Det er helt uforenlig med det å verne revet innenfor OSPAR-konvensjonen. Da skal det ikke gjennomføres noen aktiviteter som kan skade korallrevet. En prøveboring medfører sterk partikkeløkning i vannet, og man vet ikke hvor mye korallrev tåler. Det må det forskes mer på, sier forskeren.

Etterlyser dokumentasjon
Ifølge statssekretæren er det fullt mulig å drive oljeleting i samspill med vern av natur.

- Det er viktig å velge teknologiske løsninger som minimerer spredningen, sier Robin Martin Kåss.

Han sier at det er foretatt en meget grundig miljøvurdering av saken.

-Hvordan kan saken ha vært underlagt en grundig vurdering når konsesjonen er blitt tildelt ved forenklet saksbehandling?

- Også i denne saken pågår det en omfattende prosess fram mot å få lov til å drive leteboring. Virksomheten vil også bli kontrollert underveis av SFT og Petroleumstilsynet.

Men korallforsker gjennom ti år, Jan Helge Fosså ved Norges største marine forskningsmiljø, Havforskningsinstituttet, har ikke blitt kontaktet i saken. Dette til tross for at en stor del av virksomheten til Havforskningsinstituttet nettopp dreier seg om rådgiving til myndighetene i spørsmål om økosystemene til havs.

- Da får departmentet legge fram dokumentasjon på at de har tatt en grundig miljøvurdering, sier Fosså.

Sularevet, som ligger utenfor Frøya, er kjent for noen av de største og flotteste dyphavskorallene i verden. De har et stort biologisk mangfold. Sularevet er 13 kilometer langt, opp til 35 meter høyt, 700 meter bredt og består av mange korallbanker.

- Er det ett eneste rev i verden som skulle vært totalfredet mot både både skadelig fiske og oljevirksomhet, så er det Sularevet. Det er unikt i verdenssammenheng, sa Fosså til Dagbladet.no fredag.

- Ikke aktuelt å trekke tilbake
Området er i dag vernet for bunntråling som fiskeredskap. Statssekretæren hevder at skillet mellom bunntråling og oljeleting er stort.

- Det er noe helt annet å trekke en trål gjennom korallene enn det å bore et stykke unna, slik lisensen gir rom for, sier Kåss.

- Er leteboring med skånsomt enn bunntråling?

- Man kan ikke trekke den konklusjonen at leteboring er mer skånsomt, det har en annen effekt, sier statssekretæren.

Statssekretæren i Olje- og energidepartementet sier at det ikke er aktuelt for departementet å trekke tilbake letelisensen.

- Men det er viktig å understreke at det ikke er gitt tillatelse til selve oljeboringen. Det betyr at de som skal bore, med den letelisensen de allerede har fått, må vise at de kan gjøre dette på en forsvarlig måte.

- Dette må de søke om og vi kan ikke garantere at en slik tillatelse blir gitt, sier Kåss, som derfor ikke kan si noe om når en eventuell oljeutvinning vil starte.

Havforsker Fosså er bekymret for hva som skjer hvis operatøren, Aker Exploration, faktisk finner olje.

- Hvis de finner olje under prøveboringen, hva da? Da kommer det rørledninger, installasjoner og så videre. Vi må stille oss spørsmålet om det er nødvendig med menneskelig aktivitet absolutt alle steder, sier Jan Helge Fosså.

Sula korallvernområde (rød ramme) slik det er nedfelt i Korallforskriften fra 1999. De grønne punktene er de hittil registrerte store korallrevene. Det lilla området er foreslått for leteboring.
KART: Havforskningsinstituttet
Sula korallvernområde (rød ramme) slik det er nedfelt i Korallforskriften fra 1999. De grønne punktene er de hittil registrerte store korallrevene. Det lilla området er foreslått for leteboring. KART: Havforskningsinstituttet Vis mer
Sjøtre og medusahode. Foto: Mareano/Havforskningsisntituttet.
Sjøtre og medusahode. Foto: Mareano/Havforskningsisntituttet. Vis mer