VIL ENDRE OFFENTLIGHETSLOVEN: Regjeringen vil endre offentlighetsloven for å hemmeligholde hva aksjonærer betaler i skatt, men får motstand av både KrF og Venstre. Her finansminister Siv Jensen (Frp) uner framleggelsen av revidert budsjett. Foto Nina Hansen  / Dagbladet  .
VIL ENDRE OFFENTLIGHETSLOVEN: Regjeringen vil endre offentlighetsloven for å hemmeligholde hva aksjonærer betaler i skatt, men får motstand av både KrF og Venstre. Her finansminister Siv Jensen (Frp) uner framleggelsen av revidert budsjett. Foto Nina Hansen / Dagbladet .Vis mer

Regjeringen møter massiv motbør om hemmelighold

Frp: Kritikken er basert på misforståelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil endre offentlighetsloven for å hemmeligholde hva aksjonærer betaler i skatt, men får motstand av både KrF og Venstre.

Dermed vil regjeringens samarbeidspartier stå sammen med opposisjonen på Stortinget for å stoppe forslaget om å endre offentlighetsloven, skriver Klassekampen.

- Det ligger an til at dette ikke får flertall i Stortinget, i hvert fall ikke slik forslaget er utformet nå, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder av finanskomiteen på Stortinget.

Han får støtte av Terje Breivik, Venstres finanspolitiske talsperson.

Lovforslaget går ut på å stenge aksjonærregisteret for offentlig innsyn.

Det vil bli avgjort når Stortinget behandler revidert statsbudsjett 20. juni.

Under høringsrunden som ble gjennomført tidligere i år, møtte forslaget massiv motstand:

Bare seks av 33 høringsinstanser, blant annet Advokatforeningen, Datatilsynet og NHO, var positive til lovforslaget.

Norsk Redaktørforening frykter at journalister mister et unikt arbeidsverktøy for å kunne avdekke skatteunndragelser og korrupsjon dersom lovforslaget blir vedtatt.

Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi mener mye av kritikken mot regjeringens forslag er basert på misforståelser og sier til Klassekampen at regjeringen vil opprette et nytt register i Brønnøysund som vil gi oversikt over aksjonærer.

(NTB)