Fortsatt strid om langtidsplanen for Forsvaret:

- Regjeringen nekter å frede Heimevernet

Sentrumspartiene vil ha garantier før Hæren og Heimevernet utredes. 

Nord-Hålogaland  20140318.
Heimevernet avsluttet tirsdag sin deltakelse i øvelse "Cold Response". Soldater fra 16 land har deltatt i øvelsen, bildet viser innsatsstyrkesoldat Bernt-Ivar Kristiansen som forsvarer en veiakse med et maskingevær av typen MG-3.
Foto: Mattis Wennemo/Forsvaret / NTB scanpix
Nord-Hålogaland 20140318. Heimevernet avsluttet tirsdag sin deltakelse i øvelse "Cold Response". Soldater fra 16 land har deltatt i øvelsen, bildet viser innsatsstyrkesoldat Bernt-Ivar Kristiansen som forsvarer en veiakse med et maskingevær av typen MG-3. Foto: Mattis Wennemo/Forsvaret / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Striden om den nye langtidsplanen for Forsvaret fortsetter på overtid på Stortinget i dag.

Etter at forhandlingene brøt sammen før helgen, ble det oppvaskmøte mellom regjeringen og støttepartiene på Statsministerens kontor (SMK). Et nytt forhandlingsmøte fredag førte heller ikke frem. Det var planlagt et nytt møte i morges.

Møtet som pågår mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene Venstre og KrF, er kritiske for å få til en bred enighet om langtidsplanen. Men det griper også direkte inn i forhandlingene om neste års budsjett.

Etter det Dagbladet kjenner til, krever Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide garantier som regjeringen ikke er villig til å gi.

En av disse skal være en garanti for at Heimevernet skal bestå som egen våpengren.

Enige med Ap

Etter det Dagbladet erfarer er det for lengst oppnådd enighet mellom regjeringen og Arbeiderpartiet om hovedpunktene i langtidsplanen.

Det bekreftet også partileder Jonas Gahr Støre i morges.

- Ap og regjeringspartiene har kommet langt, og jeg tror vi ser enighet om hovedtrekkene i langtidsplanen. Vi har tatt ansvar for det, for det trenger landet. Vi kan ikke ha vingling rundt langtidsplanen for Forsvaret, sier Støre til NTB.

Ap krevde blant annet mer penger i 2017 budsjettet for å starte nødvendig opprustning av Hæren, uavhengig av en egen landmaktsutredning regjeringen ønsket på plass først.

I forhandlingene har regjeringen gjennom økt budsjett og omdisponeringer funnet omlag 400 millioner kroner, som blant annet skal gå til nytt kampluftvern for Hæren.

I tillegg skal alle partiene ha blitt enige om å beholde Kystjegerkommandoen i Harstad, samt beholde alle forsvarets musikkorps i et samarbeid med Kulturdepartementet.

Det skal også ha blitt oppnådd en enighet om å skyve på beslutningen om å flytte helikopterbasen fra Bardufoss til Rygge til landmaktutredningen foreligger.

Strid mot Sentrum

Årsaken til at forhandlingene likevel trekker ut, er at sentrumspartiene, med Venstre-leder Trine Skei Grande i spissen, krever sterkere garantier fra regjeringen for en vesentlig styrking av Hæren og Heimevernet.

Kravet har ført de tre sentrumspartiene Venstre, KrF og Senterpartiet tettere sammen enn på lenge. Selv om regjeringen er sikret et flertall med Ap alene, er det et poeng å sikre en bredest mulig enighet rundt en så viktig plan som har stor betydning for Forsvarets innretning de neste 20 årene.

Sentrumspartiene ønsker allerede nå en garanti for at Heimevernet vil bestå som egen våpengren, og ikke svekkes ytterligere. De har også konkrete krav knyttet til Hærens finansiering og fremtidige struktur. Regjeringen har imidlertid ikke vært villig til å gi noen garantier før de har gjennomført en egen landmaktstudie, oppgir kilder tett på forhandlingene.

Dette provoserer de tre sentrumspartiene, som på sin side skal ha oppgitt sine krav om å utsette eller redusere de planlagte langtidsinvesteringene i nye kampfly, ubåter og overvåkingsfly.

At regjeringspartiene nekter å forplikte seg til at Heimevernet skal bestå har skapt sterk frustrasjon og motstand i sentrumspartiene.

Venstre blokkerer

Under diskusjonene på fredag skal Venstre-lederen ha gjort det klart at de ikke kan godta at budsjettrammene økes uten at de som støtteparti til regjeringen får en større innflytelse på innretningen. Hun hadde KrF-leder Knut Arild Hareide i ryggen. Dermed brøt forhandlingene sammen, og endte med oppvaskmøtet på Statsministerens kontor.

Ettersom forhandlingene griper direkte inn i neste års budsjett, som støttepartiene skal være regjeringens garantister for, gjør det prosessen langt mer komplisert.

Denne floken må løses før det kan oppnås enighet om selve langtidsplanen. Derfor venter Ap og Senterpartiet på gangen mens regjeringsparnerne Høyre og Frp nå sitter på overtid i forhandlinger med støttepartiene Venstre og KrF.