- Regjeringen ofrer de svakeste

Frp og Venstre bekymret for at de funksjonshemmede sendes bakerst i NAV-køen.

BESØKER NAV: 16. mars fikk NAV-kontoret i Asker besøk av Kong Harald og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. Her er de i samtale med NAV-bruker Stine Hennen og leder i NAV Asker, Tore Svendsgaard. Andersen presenterte i dag regjeringens tiltakspakke for å få orden på NAV. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
BESØKER NAV: 16. mars fikk NAV-kontoret i Asker besøk av Kong Harald og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. Her er de i samtale med NAV-bruker Stine Hennen og leder i NAV Asker, Tore Svendsgaard. Andersen presenterte i dag regjeringens tiltakspakke for å få orden på NAV. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no): Frp er fornøyd med flere av tiltakene som Dag Terje Andersen i dag la fram på vegne av regjeringen. Men partiet mener det ikke er nok til at NAV blir friskmeldt.

- Andersen har lyttet til Frps råd, men jeg forstår ikke hvorfor han ofrer de funksjonshemmede, sier partiets pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson.

Utsetter tiltak
Eriksson er skeptisk til at regjeringen foreslår å utsette den delen av NAV-reformen som omhandler arbeidsavklaringspenger og retten til arbeidsevnevurdering.

- Dette innebærer at det er de svakeste som må betale for at statsråden og NAVs ledelse har bommet med planleggingen. Dette er sterkt kritikkverdig. Situasjonen vil gå svært hardt utover de funksjonshemmede som nå blir plassert på sidelinjen og ikke får den oppfølgingen de var lovet for å forhindre et liv som uføre.

Venstre er også bekymret for at brukerne som er lengst unna arbeidsmarkedet nå skyves enda lengre bak i køen.

- OFRER DE SVAKESTE: Stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) mener regjeringen ikke må stanse tiltakene rettet mot de som står bakerst i køen hos NAV. Foto: Scanpix
- OFRER DE SVAKESTE: Stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) mener regjeringen ikke må stanse tiltakene rettet mot de som står bakerst i køen hos NAV. Foto: Scanpix Vis mer

- De brukerne som har mer sammensatte behov for tjenester fra NAV er allerede blitt skjøvet helt bakerst i køen. Dette er folk som står lengst unna arbeidsmarkedet, og mens de venter i kø minsker sjansene deres for å komme seg tilbake i arbeid for hver måned som går, sier André N. Skjelstad, Venstres representant i Arbeids- og sosialkomitéen.

- Bra de hører på oss
Begge partiene er imidlertid godt fornøyd med at regjeringen bevilger mer penger og innfører rask utbetaling av dagpenger med kontroll i ettertid. Både Venstre og Frp mener regjeringen har hørt på deres forslag.

- Venstre er glade for at regjeringen nå tar de akutte grepene som Lars Sponheim foreslo for Jens Stoltenberg i Spørretimen 18. februar og får på plass en ordning med automatisk utbetaling av dagpenger, sier Skjelstad.

- Blant tiltakene er det mye som vi tidligere har foreslått. Blant annet styrket Frp NAV i budsjettbehandlingen før jul. Vi er også glad for at han har lyttet til våre forslag om å forenkle saksbehandlingen og rutinene i NAV, sier Frps talsmann Robert Eriksson.

- Ikke den reformen vi vedtok
— En del av gjennomføringen av Nav-rapporten er blitt annerledes enn det Stortinget har vedtatt, sier Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten til Kommunal Rapport.
Høybråten regnes som Nav-reformens «far». Målet var en mer effektiv, helhetlig og brukerrettet arbeids- og velferdsforvaltning, som skulle få flere i arbeid og færre på stønader.
Målet er på langt nær innfridd, men heller ikke gjennomføringen har vært slik Høybråten hadde tenkt seg.
Han er spesielt kritisk til at Arbeids- og velferdsetaten har sentralisert saksbehandlingen av statlige ytelser og dermed flyttet kompetanse og beslutninger vekk fra førstelinjen.
— Dette var aldri en del av den reformen Stortinget har vedtatt, men er noe Arbeids- og velferdsdirektoratet og Stoltenberg-regjeringen har bestemt, sier han ifølge NTB.

KRITISK: André N. Skjelstad er Venstres representant i Arbeids- og sosialkomitéen. Foto: Venstre
KRITISK: André N. Skjelstad er Venstres representant i Arbeids- og sosialkomitéen. Foto: Venstre Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer