Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen på Island overlevde mistillitsforslag

Med knapp margin.

-NÆRE PÅ: Et mistillitsforslag mot Islands regjering ble med knapp margin nedstemt i Alltinget onsdag. Dermed blir det ikke utlyst nyvalg med det første. - Det var nære på, sa statsminister Jóhanna Sigurdardóttir etter at resultatet av avstemningen var klart. Foto: Reuters/Ingolfur Juliusson/Scanpix
-NÆRE PÅ: Et mistillitsforslag mot Islands regjering ble med knapp margin nedstemt i Alltinget onsdag. Dermed blir det ikke utlyst nyvalg med det første. - Det var nære på, sa statsminister Jóhanna Sigurdardóttir etter at resultatet av avstemningen var klart. Foto: Reuters/Ingolfur Juliusson/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var nære på, sa statsminister Jóhanna Sigurdardóttir etter at resultatet av avstemningen var klart.

Det var Islands største opposisjonsparti Sjálfstædisflokkurinn som fremmet mistillit mot regjeringen. Et flertall på 32 folkevalgte i Alltinget stemte mot forslaget, mens 30 stemte for og 1 avsto. Et annet forslag om utlysning av nyvalg fikk 36 stemmer mot seg, mens 22 stemte for og 5 var avholdende.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget mot regjeringen er at et flertall i en folkeavstemning lørdag sa nei til å godta den såkalte Icesave-avtalen, en avtale som regjeringen har framforhandlet med Storbritannia og Nederland om betaling av over 30 milliarder kroner til de to landene.

Storbritannia og Nederland krever kompensasjon fra Island for å ha dekket tapene til kunder som mistet sparepengene sine da finanskrisen førte til kollaps i Islands banksektor i 2008. Det er nå ventet at saken vil bli avgjort i retten.

Ifølge den borgerlige opposisjonen viser folkeavstemningen at regjeringen ikke lenger har tillit i folket.

Sigurdardóttirs regjering er en koalisjon mellom det sosialdemokratiske partiet Althýduflokkurinn og venstrepartiet Vinstrihreyfingin.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media