- Regjeringen på trygg grunn

Den norske regjering står på trygg folkerettslig grunn i sin fortolkning av Ottawa-avtalen fra desember i fjor, mener pressetalsmann Ingvard Havnen i UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havnen sier at enigheten som er oppnådd i forhandlinger mellom Norge og USA om lagring av amerikanske miner i Norge, ikke er i strid med Ottawa-avtalens ånd eller bokstav, slik den internasjonale minekampanjen ICBL og norske frivillige organisasjoner mener.

Ros til Vollebæk

Regjeringen og utenriksminister Knut Vollebæk får honnør fra blant andre Norsk Folkehjelp for håndteringen av Ottawa-konvensjonen - både i arbeidet for en rask ratifisering og i forhandlingene med USA.

Samtidig omtaler minemotstanderne brevvekslingen mellom Vollebæk og hans amerikanske kollega Madeleine Albright som om Norge har gitt blankofullmakter til USA og lagt seg flat for amerikanske ønsker.

- Vi kan stå oppreist i denne saken, og regner fortsatt med å være blant de første 40 land som ratifiserer Ottawa-avtalen, sier Havnen.

- Det er viktig å komme til en forståelse med USA, og forhandlingene fortsetter med sikte på en endelig løsning på minelagrene, sier Havnen.

Forholdet til USA

I Utenriksdepartementet blir det understreket at forhandlingene med USA ikke har vært lette. - Men det var viktig for oss å veie de humanitære sider opp mot de sikkerhetspolitiske. På det sikkerhetspolitiske området har vi både forpliktelser og interesser, sier en UD-kilde.

Men forhandlingene med USA er ikke over. Norge har fire år på seg til å finne fram til en endelig avtale med amerikanerne, samtidig med at det pågår et utredningsarbeid innen NATO for å finne fram til felles retningslinjer.

I spørsmålet om inspeksjon av amerikanske minelagre føler Norge seg bundet av innarbeidede prinsipper.

(NTB)