Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen presses

Stortingsflertallet presset i dag statsminister Kjell Magne Bondevik til å åpne for at Telenor og Telia kan gjenoppta samtalene om en mulig fusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet gjorde det helt klart at de ønsket at samtalene tas opp igjen.

Bondevik sa i sin redegjørelse for saken i Stortinget at dersom flertallet ønsket at samtalene skulle gjenopptas, så ville regjeringen bøye seg for det.

Statsministeren måtte likevel tåle harde karakteristikker for klønete og amatørmessig opptreden i denne saken. Ingen av partiene varslet noe standpunkt til en eventuell fremtidig fusjon, men flertallet ville vite hva samtalene mellom de to tele-selskapene kan resultere i.

Uansvarlig

- Når regjeringen opptrer uansvarlig, må opposisjonen være ansvarlig. Det er ønskelig å få klarlagt hva et samarbeid mellom Telenor og Telia kan innebære, uten at vi overhode kan ta stilling til om vi ønsker en sammenslåing, sa Arbeiderpartiet parlamentariske leder, Thorbjørn Jagland.

Jagland kritiserte også statsministeren for å la hensynet til Senterpartiets ønske om å få en god markeringssak gå foran hensynet til det beste både for de tusener som arbeider i Telenor og for teleutviklingen i Norge.

- Regjeringen burde ha sondert saken med partiene på Stortinget før den traff sitt standpunkt, slik at avgjørelsen kunne vært i tråd med flertallets oppfatning. Det hadde vært fullt mulig, sa Jagland.

Hele regjeringen

Senterpartiets parlamentariske leder, Johan J. Jakobsen, understreket at det var hele regjeringen som stod bak beslutningen om å stoppe samtalene mellom Telenor og Telia.

- Når stortingsflertallet ønsker at samtalene skal gjenopptas, er jeg enig med statsministeren i at regjeringen tar det til etterretning, sa Jakobsen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik tilbakeviste at det var hensynet til ett av de tre regjeringspartiene som lå til grunn for regjeringens beslutning.

- Indre uenighet er ikke situasjonen. Vi har én regjering og statsministeren har og tar ansvaret for beslutningene. Ut fra en totalvurdering mente vi det var best samtalene ikke ble ført videre, men tar til etterretning at stortingsflertallet er av en annen oppfatning, sa Bondevik.

Han fastholdt at regjeringen fremdeles mente at det ville være bedre å ha mer erfaring med en åpen konkurranse på tele-markedet før de to tyngste aktørene på det norske markedet samtalte om å slå seg sammen. Nå blir situasjonen en annen.

Bondevik understreket i sitt sluttinnlegg at selv om samtalene gjenopptas, har det ikke blitt tatt noe standpunkt til en eventuell fusjon.

Klønete

Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen, mente regjeringen hadde opptrådt svært klønete i denne saken.

- En amatørmessig opptreden av regjeringen som hindrer Telenor å foreta forretningsmessige disposisjoner som ledelse og styre ønsker, sa Hagen.

Heller ikke Høyres leder Jan Petersen var fornøyd med regjeringens avgjørelse.

- Jeg er ikke imponert over regjeringens håndtering. Det var galt å avbryte samtalene nå, det er viktig å se hva vi har å forholde oss til, sa Petersen.

SAMMEN: Statsminister Kjell Magne Bondevik (t.v.) og statsråd Odd Einar Dørum måtte dekke hverandre i Stortinget i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!