Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen punger ut for sykelønna

Avtale trolig i havn på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeidsgiverne tar en betydelig ekstrakostnad for å få ned det høye sykefraværet. Til gjengjeld vil regjeringen fortsette med å betale sykelønna.

Det er dette som nå ligger an til å bli grunnmuren til den nye sykepengeavtalen.

Tallknusing i helga

Statsminister Jens Stoltenbergs sykepengeutvalg møtes i dag til nye drøftelser, og gjennom helga kommer skarpe hjerner til å regne på innsparing og effekt av partenes forslag. Etter alt å dømme er avtalen i havn mandag, sier sentralt plasserte kilder til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, vil regjeringen på dagens møte i statsministerens sykelønnsutvalg legge fram beregninger som viser en mulig effekt av de forslagene sykelønnsutvalget diskuterer.

Få kilder Dagbladet har snakket med tror tiltakene vil gi den samme effekten som regjeringens sykelønnskutt på 2,5 milliarder kroner. 

Selv om forhandlingene ikke er avsluttet, slår sentrale kilder fast at regjeringen ikke vil pålegge arbeidsgiverne å betale enn større del av regninga for den ansattes sykelønn enn det de betaler i dag. Unio-leder Anders Folkestad sier rett ut at han er helt sikker på at arbeidsgiverne ikke må ta en større del av regninga på sykelønna.

Tettere oppfølging

FÅR AVTALE: Det er mye som tyder på at arbeidsgivere tar en betydelig kostnad for å beholde IA-avtalen. Dermed kan arbeidstakerorganisasjonene ta det med knusende ro. Her LO-leder Gerd-Liv Valla og Unio-leder Anders Folkestad (t.h.) sammen med statsminister Jens Stoltenberg og NHO-leder Finn Bergesen. Foto: SCANPIX
FÅR AVTALE: Det er mye som tyder på at arbeidsgivere tar en betydelig kostnad for å beholde IA-avtalen. Dermed kan arbeidstakerorganisasjonene ta det med knusende ro. Her LO-leder Gerd-Liv Valla og Unio-leder Anders Folkestad (t.h.) sammen med statsminister Jens Stoltenberg og NHO-leder Finn Bergesen. Foto: SCANPIX Vis mer

Likevel kan regjeringen notere en liten delseier når de nå greier å forplikte partene i arbeidslivet til å ta større ansvar og dermed større kostnader for å få ned det økende sykefraværet.

I skissen til en løsning som partene arbeider med er det tre hovedgrep som skal gi en tettere oppfølging av arbeidstaker og forplikte arbeidsgiver til å få den ansatte raskere tilbake i jobb:

Innen seks uker skal arbeidsgiver og den sykmeldte sammen lage en konkret og individuell oppfølgingsplan for den ansatte. innen åtte uker skal det bli lagd en tiltaksplan for hvordan den ansatte kan komme tilbake til jobb. Innen 12 uker skal lege, arbeidsgiver og den sykmeldte møtes til et dialogmøte hvor ulike tiltak vurderes for hvordan ansatte kan komme tilbake til jobb.

I tillegg diskuteres også mulighet for å pålegge den sykmeldte aktivitetsplikt og dagsbøter for arbeidsgiveren om tiltakene ikke blir fulgt opp.

Legene berøreres

Slik det nå ser ut vil forslagene gå inn som en del av dagens IA-avtale.

Mest sannsynlig blir det lagt opp til at forslagene kan revurderes om tiltakene ikke har den ønskede effekten. Også legene må gjøre sitt, men saken er omstridt og uavklart. Legene slår fast at de ikke kan ta på seg en sterke kontroll av pasienter uten at det rokker ved lege-pasient-forholdet.

Statsminister Jens Stoltenberg har gjentatte ganger slått fast at sykepengeutvalget må komme fram til forslag som har den samme spareeffekten som regjeringens opprinnelige kuttforslag, altså 2,78 milliarder kroner.

image: Regjeringen punger ut for sykelønna