Regjeringen sa ja til Goliat

- Et nederlag for oss og miljøet, sier Ingeborg Gjærum i Natur og ungdom.

 DEMONSTRERTE: Alliansen Stopp Goliat mener oljeboring i Goliat-feltet er et nederlag for miljøet. Her Ingeborg Gjærum i Natur og ungdom. Foto: Morten Holm/ SCANPIX.
DEMONSTRERTE: Alliansen Stopp Goliat mener oljeboring i Goliat-feltet er et nederlag for miljøet. Her Ingeborg Gjærum i Natur og ungdom. Foto: Morten Holm/ SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Regjeringen ga i dag grønt lys for utbygging av Goliat-feltet i Barentshavet, uten ilandføring av oljen og med bare delvis kraftforsyning fra land.

Saken ble behandlet i statsråd i formiddag. Dermed er slaget om Goliat trolig tapt for miljøbevegelsen.


- Et kjempenederlag
- Dette er et kjempenederlag for oss og miljøet, sier leder Ingeborg Gjærum i Natur og ungdom.

- Dette har vært vår viktigste kampsak. Regjeringen sier ja til olje i de mest sårbare områdene våre, sier Gjærum, som mener oljestatsråd Terje Riis-Johansen bør «skamme seg».

Alliansen «Stopp Goliat» protesterte i dag med en brennende klode utenfor slottet.

Ungdomspartiene og miljøorganisasjonene i alliansen mener feltet ligger altfor nært kysten, bare 48 kilometer unna, og frykter konsekvensene av eventuelle oljeutslipp i tillegg til økte klimagassutslipp.

Olje- og energidepartementet (OED) har stilt krav til operatøren, det italienske oljeselskapet Eni, om å bidra til å styrke oljevernberedskapen i berørte kommuner som Måsøy, Hasvik og Nordkapp. Målet på sikt er at feltet skal forsynes med kraft fra land, men fra produksjonsstart vil det også bli benyttet gassturbin, skriver OED i pressemeldingen.

Vil ha arbeidsplasser
Regjeringspartiene i nord hadde håpet at en ilandføring ville kunne medføre arbeidsplasser. Kravet om ilandføring er tonet ned den siste tida.

- Vi trodde det var sikrest miljømessig, og at det ville gi mest mulig ringvirkninger i Finnmark, sier fylkesleder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, til NRK.

Nå satser de på å få arbeidsplasser knyttet til beredskap og nordnorsk leverandørindustri i stedet. Og det lover statsråden.

- Utbyggingen av Goliat vil gi inntekter til det norske samfunnet, føre til lokale ringvirkninger og vil direkte og indirekte gi om lag 500 arbeidsplasser i Finnmark i en periode på over femten år, sier Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Goliat er det første oljeprosjektet som bygges ut i Barentshavet.

Stortinget vil trolig behandle ENIs søknad om utbygging før sommeren. Her går saken trolig gjennom. Det italienske oljeselskapet er imidlertid også avhengig av en utslippstillatelse fra SFT og Miljøverndepartmentet for de planlagte klimagassutslippene fra virksomheten.

Natur og ungdom setter nå sin lit til at Erik Solheim griper inn.

- Det er den eneste muligheten som er igjen, sier Ingeborg Gjærum.