- Regjeringen sendte Storberget til ulvene

Carl I. Hagen mener Knut Storberget ble ofret av kollegene.

 - STORBERGET BLE OFRET:  - Det er ikke rart han ble syk, sier Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
- STORBERGET BLE OFRET: - Det er ikke rart han ble syk, sier Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): Fremskrittspartiets Carl I. Hagen mener dagen hendelser bekrefter at regjeringen 29. januar godkjente bruk av hijab til politiuniformen.

- Den pressemeldingen de har sendt ut i dag bekrefter det VG skriver. Den eneste grunnen til at religiøse hodeplagg var et tema på denne regjeringskonferansen var at en kvinne fra Sandnes hadde spurt om hun kunne bruke hijab til politiuniformen. Så var det noen som ikke likte begrepet hijab og derfor snakket om religiøse hodeplagg, men det er klart at det ikke var snakk om kalott eller skaut.

- Det ble endret til religiøst hodeplagg for å skjule for det norske folk hva de egentlig drev med. Debatten dreide seg om hijab. Vi vet alle at det var hijab som ble diskutert, sier Carl I. Hagen.

- Sendte Storberget til ulvene
Hagen er klar på at Storberget ble ofret av Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Naversete.

- Etter regjeringskonferansen 29. januar sendte så Justisdepartementet ut et notat som var i tråd med dette vedtaket. Deretter kom stormen. Først forsvarte Storberget forslaget, og det var ingen tegn på at regjeringen tok avstand fra det. Etter hvert skjønte de at de hadde tatt feil og at dette fikk uante konsekvenser. Men i stedet for at de tre regjeringslederene gikk ut og sa at de hadde tatt feil så sendte de Knut Storberget til ulvene. De ofret Knut Storberget, og da er det ikke rart at han ble syk. Dette sier også litt om de interne forholdene i regningen, noe som understrekes av at disse notatene nå er lekket til pressen, sier Hagen.

Han mener Stoltenberg har vist svært dårlig lederskap.

- Avsløringene i dag viser at Storberget ikke har gjort et så dårlig håndverk som man har trodd. Jens skulle stått oppreist og sagt at det var en samlet regjering som sto bak dette, men at de nå hadde endret mening. Da tror jeg ikke de hadde tapt så mye på dette. Men i stedet så har han latt en statsråd i stikken. At han stilltiende lar en statsråd, en statssekretær og politisk rådgiver ta skylda viser tegn på dårlig lederskap. Jeg skjønner ikke at de har satt seg selv i denne situasjonen, sier han.

- Rotete
Heller ikke Høyre er imponert over regjeringens håndtering av saken.

- Det hele framstår som ekstremt rotete av regjeringen. Når du ser på hvor mange sprikende uttalelser som de har kommet med så synes jeg det hviler et ansvar på Jens Stoltenberg om å rydde opp. Det holder ikke å framstille dette som en medarbeiderfeil eller to. Han må på banen og forklare dette selv for offentligheten, uten å sende en pressetalsmann, sier Per-Kristian Foss (H), som for øyeblikket befinner seg i Beograd, til Dagbladet.no.

- Statsministeren har et troverdighetsproblem. Storberget er sykemeldt og vi venter tålmodig på svar fra ham når han kommer tilbake, men Stoltenberg må på banen nå, understreker Foss. 

- Hvilke konsekvenser bør denne saken få?

- Det er det for tidlig å si. Nå må vi først høre hva Stoltenberg har å si. Det er greit at er regjeringsdokumenter av denne typen ikke er offentlig, men det er ikke noe forbud med å forklare hvorfor man har endret mening så mange ganger som i denne saken, sier han.

Bestrider formuleringen

«Det er ikke riktig at regjeringen konkluderte med å si ja til hijab i politiet, slik VG skriver. Saken ble drøftet i regjeringen, men det ble ikke trukket noen konklusjon om å si ja til hijab,» skriver SMK i en pressemelding.


«Det ble åpnet for å endre uniformsreglementet for å ta religiøse hensyn, men på hvilken måte det kunne skje skulle utredes videre i de berørte departementer», heter det i pressemeldingen.


Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor bestrider en formulering i VG om at «regjeringsdokumenter røper at både Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget konkluderte formelt med å si ja til Hijab i politiet - lenge før saken eksploderte offentlig». Men han bekrefter at det på regjeringskonferansen 29. januar ble vedtatt å jobbe videre med å endre politiets uniformsregler med tanke på politifolk med religiøse behov.

- Dette med at regjeringen konkluderte om hijab, slik det står i VGs ingress er feil. Regjeringen åpnet for å endre uniformsreglementet for å ta religiøse hensyn, men på hvilken måte det kunne skje skulle utredes videre i de berørte departementer, sier Giæver Eriksen til Dagbladet.no.

Han vil imidlertid ikke gå inn på regjeringsnotatet fra Storberget som ble framlagt på regjeringens møte - der det ifølge VG framgår i klartekst at justisministeren gikk inn for å endre reglementet «slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg».

ROTETE:  - Det hele framstår som ekstremt rotete av regjeringen, mener Per-Kristian Foss (H). Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX
ROTETE: - Det hele framstår som ekstremt rotete av regjeringen, mener Per-Kristian Foss (H). Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer