- Regjeringen sendte ut barn, nedprioriterte kriminelle

Lovet å kaste ut rekordmange.

VIL HA UT MANGE:  Frp og justisminister Anders Anundsen (Frp) har alltid vært klare på at de vil sende ut langt flere asylsøkere og kriminelle fra landet enn tidligere regjeringer. Nå melder BT at en av årsakene til at så mange langeværende asylbarn er sendt ut av landet, er at de er lettere å sende ut enn kriminelle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA UT MANGE: Frp og justisminister Anders Anundsen (Frp) har alltid vært klare på at de vil sende ut langt flere asylsøkere og kriminelle fra landet enn tidligere regjeringer. Nå melder BT at en av årsakene til at så mange langeværende asylbarn er sendt ut av landet, er at de er lettere å sende ut enn kriminelle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da justisminister Anundsen i fjor fikk problemer med å nå egne måltall, måtte politiet legge om arbeidet, skriver Bergens Tidende i dag.

Regjeringen hadde lovet at 7100 utlendinger uten lovlig opphold skulle kastes ut av landet i 2014. 1900 av disse skulle være asylsøkere. Men allerede 12. mars i fjor får Politidirektoratet (POD) klar beskjed om at «antall returer innen asyl har vært for svak», viser et referat fra et styringsdialogmøte med Justisdepartementet.

Flere barn til Afghanistan og Nigeria For å nå målene måtte ressurser internt i politiet omprioriteres. Arbeid som kastet for lite av seg ble avsluttet. Blant gruppen som får mindre fokus er utenlandske kriminelle, som er vanskelig å oppspore og tar mye tid.

Dagbladet hadde i fjor et intervju med Venstre-leder Trine Skei Grande, som fryktet nettopp dette: At det var lettere å sende ut store barnefamilier enn å spore opp og få sendt ut kriminelle.

I fjor høst begynte de endrede prioriteringer å gi resultater. Mens det i årets åtte første måneder i fjor ble sendt ut 25 lengeværende barn, var tallet 29 i september alene. Ifølge Politiets utlendingsenhet ble det returnert flest barn til Afghanistan og Nigeria i 2014.

De utsendte afghanske familiene var stort sett lengeværende. Det samme gjaldt mange nigerianere som ble returnert med et charterfly i september. 20 av passasjerene var lengeværende barn.

Kjenner meg ikke igjen Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier følgende i en epost til Bergens Tidende.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i BTs påstander. Faktum er at det i 2014 ble returnert 7 prosent flere i kategorien «utviste/bortviste og andre» enn det som var måltallet for denne kategorien.

- Derimot ble det returnert 5 prosent færre i kategorien asylsaker enn det som var måltallet i den kategorien. At arbeidet med utvisning ble redusert fra august 2014 er ikke riktig, skriver han.

- Faktum er at i gjennomsnitt ble det returnert 189 utviste per måned i perioden januar til august i 2014. I perioden september - desember 2014 ble det i snitt returnert 270 per måned, sier Kallmyr.

Les også: BT har laget en oversikt over barna regjeringen sendte ut av landet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer