Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen sier ja til mobil gasskraft

Regningen for de dyre og svært forurensende gasskraftverkene må strømforbrukerene over hele landet betale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at et ja til de kontroversielle gasskraftverkene er innholdet i en innstilling fra Energi- og miljøkomiteen. Innstillingen blir offentliggjort i neste uke.

Du får regningen

Flere kilder i regjeringspartiene slår fast at de høye produksjonskostnadene på strøm fra mobile gasskraftverk må belastes alle landets forbrukere, ikke bare de som bor i Midt-Norge.

Et eget prisområde med markant høyere strømpris bare i Møre og Romsdal og Trøndelag har vært diskutert som løsning.

Ifølge Statnett kan Midt-Norge stå ovenfor en kraftkrise i 2009. Da vil regionen ha et underskudd på 9 TWh, like mye som et års strømforbruk i Oslo.

Årsaken til krisen er stor industriutbygging spesielt i

Møre og Romsdal. Utbyggingen har ikke blitt fulgt opp med kraftutbygginger eller opprusting av strømnettet til landsdelen.

Dramatisk upopulær

Det var Senterpartiet som først pekte på at mobile gasskraftverk kan bli nødvendig for å dekke det varslede strømunderskuddet. Forslaget fikk hard medfart, men nå tyder mye på at mellom 20 og 30 gasskraftverk på hjul kan bli tatt i bruk.

Om det blir en nedbørsfattig sommer og høst kan de blitt satt inn allerede fraDe mobile gasskraftverkene er miljøverstinger. Verkene slipper ut mer CO2 enn danske kullkraftverk, og gir en strømpris på godt over en krone per kilowattime.

neste år. Sannsynligvis settes kraftverkene inn i 2009, når strømkrisen er varslet.

Kriseløsningen har vært tung å svelge for SV. En kilde i regjeringspartiene sier til Dagbladet at SV nå imidlertid har akseptert at det kan bli nødvendig å bruke mobile gasskraftverk, men bare som en kortsiktig løsning.

SVs miljøpolitiske talskvinne Heidi Sørensen ville ikke kommentere saken, men har tidligere slått fast overfor Dagbladet at strømkrisen er så dramatisk at regjeringen må iverksette upopulære tiltak.

Både olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) har varslet at de i vil legge fram regjeringens løsning på kraftkrisen. En kilde sier innstillingen fra energi- og miljøkomiteen betyr at Enoksen får frie hender til å sikre Midt-Norge samme strømpris som resten av landet.

INGEN KOMMENTAR: SVs miljøpolitiske talskvinne Heidi Sørensen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling