MØTER HAM IKKE: Regjeringen har etter mye om og men bestemt seg for å ikke møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai. Foto: AFP PHOTO/LOBSANG WANGYAL
MØTER HAM IKKE: Regjeringen har etter mye om og men bestemt seg for å ikke møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai. Foto: AFP PHOTO/LOBSANG WANGYALVis mer

- Regjeringen sier nei til Dalai Lama

Ifølge NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har bestemt seg for ikke å møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai, etter det NRK erfarer.

Kina har flere ganger advart norske myndigheter mot å ta imot den tidligere fredsprisvinneren når han kommer til Oslo.

Ungdomspartiene til Høyre og Frp kritiserer sin egen regjering, og mener avgjørelsen er et alvorlig feilgrep, ifølge NRK.

Dagbladet har tidlig skrevet at opposisjonslederne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Audun Lysbakken mener at noen fra regjeringen bør møte lederen under hans norgesbesøk.

Flere, deriblant stortingspresident Olemic Thommessen og utenriksminister Børge Brende (H), har imidlertid vært imot et slikt møte, for å forbedre Norges forhold til Kina.

- Jeg synes ikke dette er en god grunn, og tror et Kina mer respekterer et land som står opp for noe enn den strategien de har valgt, men han (Brende, journ.anm) sa i hvert fall hvorfor, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Det er jo noe med - hva neste gang? Skal vi alltid legge oss flate nå? Er det Kina som skal bestemme hva Norge skal mene? Det synes jeg er flaut og jeg tenker at det at Stortinget i hvert fall står opp og er et eget vertskap, det er det minste vi kan gjøre, sa den avgåtte Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

Stortingspresident Thommessen ville ikke møte fredsprisvinneren - selv om han har vært sterkt engasjert for Tibet og var leder for Stortingets Tibetkomité fram til i fjor.

LITT Å TENKE PÅ: Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende (H) sa i Stortinget at regjeringen ennå ikke hadde tatt stilling til om den ville møte Dalai Lama under Norges-besøket i mai, kom en ny advarsel fra Bejing. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LITT Å TENKE PÅ: Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende (H) sa i Stortinget at regjeringen ennå ikke hadde tatt stilling til om den ville møte Dalai Lama under Norges-besøket i mai, kom en ny advarsel fra Bejing. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Dette er å tjene norske interesser, sa han mandag kveld til NRK Dagsrevyen.

- Dette er ikke et spørsmål om knefall for kinesiske myndigheter overhodet, sa han til NRK.

Han mente at for å jobbe for fred og menneskerettigheter, kan ikke Norge være det landet som har det dårligste forholdet til Kina.

Dagbladet følger saken.