Regjeringen sier nei til FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FN er den internasjonale organisasjonen som er tildelt oppgaven å bidra til utformingen og utviklingen av folkeretten. FNs charter er på mange måter folkerettens grunnlov. I sin tale til generalforsamlingen forleden, sa generalsekretær Kofi Annan at folkeretten er kommet under stort press de siste åra. Han nevnte ikke USA ved navn, men det går klart fram av talen at USAs alenegang blant annet i Irak, og behandlingen av fanger fra invasjonene i Afghanistan og Irak er noe av det som presser folkeretten.

Generalsekretær Kofi Annan understreket at det er et felles ansvar for det internasjonale samfunn å verne om folkeretten. Det gjøres blant annet ved å sette FN i stand til å utføre de oppgavene som organisasjonen tar på seg. Norge har i alle år vært en trofast bidragsyter både til FNs fredsbevarende operasjoner og med pengebidrag til FNs ulike organisasjoner som driver multilateral bistand.

Men de siste åra er FN blitt prioritert ned av regjeringen Bondevik. Norge har ikke lenger menige soldater ute i noen av FNs fredsbevarende oppdrag. De norske soldatene er satt inn i ulike NATO-oppdrag der innsatsen i Afghanistan er høyest prioritert. Norge har også meldt inn styrker til NATOs nye, stående innsatsstyrke. Innsatsen av 150 ingeniørsoldater under britisk kommando i Irak fram til i sommer, var en kostbar og omfattende operasjon for Forsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer