Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen sier nei til FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN er den internasjonale organisasjonen som er tildelt oppgaven å bidra til utformingen og utviklingen av folkeretten. FNs charter er på mange måter folkerettens grunnlov. I sin tale til generalforsamlingen forleden, sa generalsekretær Kofi Annan at folkeretten er kommet under stort press de siste åra. Han nevnte ikke USA ved navn, men det går klart fram av talen at USAs alenegang blant annet i Irak, og behandlingen av fanger fra invasjonene i Afghanistan og Irak er noe av det som presser folkeretten.

Generalsekretær Kofi Annan understreket at det er et felles ansvar for det internasjonale samfunn å verne om folkeretten. Det gjøres blant annet ved å sette FN i stand til å utføre de oppgavene som organisasjonen tar på seg. Norge har i alle år vært en trofast bidragsyter både til FNs fredsbevarende operasjoner og med pengebidrag til FNs ulike organisasjoner som driver multilateral bistand.

Men de siste åra er FN blitt prioritert ned av regjeringen Bondevik. Norge har ikke lenger menige soldater ute i noen av FNs fredsbevarende oppdrag. De norske soldatene er satt inn i ulike NATO-oppdrag der innsatsen i Afghanistan er høyest prioritert. Norge har også meldt inn styrker til NATOs nye, stående innsatsstyrke. Innsatsen av 150 ingeniørsoldater under britisk kommando i Irak fram til i sommer, var en kostbar og omfattende operasjon for Forsvaret.

Regjeringen Bondevik har sagt nei til en forespørsel fra FN om å stille et Hercules transportfly til rådighet for FN som nå er på vei inn igjen i Irak. Begrunnelsen for avslaget er at det aktuelle flyet står i kontinuerlig beredskap for NATOs innsatsstyrke. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen svarer nei til FNs forespørsel, særlig på bakgrunn av regjeringens iver da USA ba om styrkebidrag i gjenoppbyggingen etter invasjonen. Men avslaget er i samsvar med denne regjeringens prioriteringer. Det er på høy tid at regjeringen Bondevik klargjør hvordan den har tenkt å balansere forpliktelsene i forhold til FN, NATO og nå kanskje også EU i forhold til sikkerhetsoppgavene på eget territorium.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling