- HEROINRØYKEFORBUD: Helseminister Bent Høie sier nei til heroinrøyking på sprøyterommet slik den rødgrønne regjeringen foreslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- HEROINRØYKEFORBUD: Helseminister Bent Høie sier nei til heroinrøyking på sprøyterommet slik den rødgrønne regjeringen foreslo. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Regjeringen sier nei til heroinrøyking i sprøyterom

Helse-Høie (H) vil satse på behandling og helsehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke gjøre det lovlig for rusmisbrukere å bruke sprøyterommene til å inhalere heroin, slik de rødgrønne foreslo.

- Det å åpne for legalisering for røyking i sprøyterommet, vil gjøre det til et sted der det er lovlig å bruke narkotika som ellers er forbudt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

Dermed vender regjeringen etter noen måneders vurdering tommelen ned for lovforslaget til daværende helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap), om å avkriminalisere heroinrøyking i sprøyterom. Forslaget fikk bred politisk tilslutning, blant annet fra regjeringens støtteparti Venstre, og hadde til hensikt å redusere smitte- og infeksjonsfare, og ikke minst faren for overdosedødsfall.

Høie har imidlertid vektlagt tyngre, flere kritiske innvendinger fra blant annet brukernes interesseorganisasjoner, politiet og psykologer - «andre instanser, som også har greie på dette», ifølge statsråden.

- Det viktigste vi kan gjøre for rusavhengige er å gi dem behandling og helsehjelp, sier Høie.

(NTB)