Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen sier nei til nesering på griser

Landbruksdepartementet vil derfor ikke tillate bruk av nesering som hindrer at grisen følger sine naturlige instinkter. Å rote i jorda er en griserett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fremholdt landbruksminister Kåre Gjønnes da Frp-representanten Øystein Hedstrøm onsdag ville slå et slag for frilandsgrisen i Stortingets spørretime.

Hedstrøm viste til at frilandsgrisen har et friere og bedre liv enn bingegrisen. Det frie livet gir mindre sykdom og minimal medisinbruk.

Men griser uten ring i trynet graver inne i fødehyttene og ute i terrenget, og dette fører til stor smågrisdødelighet. Hedstrøm ba derfor landbruksministeren gi grønt lys for bruk av lett nesering.

Gjønnes var enig med Hedstrøm i at det er best for grisen å gå ute i det fri. Men det kommer ikke på tale å gi dispensasjon fra paragraf 13 i dyrevernloven. Etter den er det forbudt «å setja ring i trynet på gris eller nytta andre pinefulle åtgjerder for å hindra at han roter i jorda.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media