Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen sier nei til studieavgift

Regjeringen ønsker ikke en utvikling der studenter må betale for deler av utdannelsen sin, slik rektor ved Universitetet i Tromsø foreslår. - Alle skal ha samme muligheter for høyere utdannelse, sier statssekretær Randi Øverland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsekretæren i utdanningsdepartementet synes det er interessant med nye ideer og innspill i debatten om utdanningsfinansiering i Norge, men Øverland mener forslaget fra Tromsø-rektor Tove Bull er feil vei å gå.

- For AP-regjeringen er det ikke aktuelt å innføre noen studieavgift, slik Bull foreslår i Aftenposten, sier Randi Øverland til Dagbladet.no.

Hun sier at regjeringen ikke ønsker å endre den politiske linjen om at høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle, og at alle skal ha samme mulighet til å ta utdannelse, uavhengig av økonomisk betalingsevne.

Forskning kontra undervisning

Departementet har fått overlevert tre innstillinger fra forskjellige utvalg om utdannelse i Norge. Den ene innstillingen tar for seg høyere utdanning. Den andre konsentrerer seg om fagene i mellomnivået mellom høyere utdanning og videregående skole, slik som teknisk utdannelse og bibelskoler. Den tredje innstillingen omhandler studiefinansiering.

- Vi vil se på utredningene fra de tre utvalgene under ett, sier Randi Øverland.

Hun er opptatt av sammenhengene i utdanningstrukturen i Norge. Blant annet synes hun det er interessant å se nærmere på mulighetene for budsjettmessig å skille utdanningsbiten med forskningsdelen ved lærestedene.

Departementet regner med å legge fram forslag basert på utredningene for Stortinget i begynnelsen av nyåret.

- Vi håper så at forslagene kan bli ferdigbehandlet før vårsesjon er ferdig, sier Øverland.

Nedleggelse

Øverland ser poenget til Tove Bull om studiestedene har fått mindre penger per student enn før, men hun mener likevel ikke at det er god nok begrunnelse for å kreve studeavgift fra brukerne.

- Det er vanskelig å se på kostnadssnittet per student, fordi noen studier er dyrere enn andre, sier Øverland.

Hun mener heller utfordringen må være å legge ned linjer med upopulære fag og heller satse på mer nyttigere fagområder som samfunnet trenger.

- Det er ikke en lett oppgave, men det må finnes noen måter. Vi kan ikke skyve den problemstillingen under teppet, sier Øverland.

Stortinget har i år bevilget 90 millioner kroner til omstillingtiltak for universiteter og høgskoler.

- Dette arbeidet er i gang, forsikrer statssekretæren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media