Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen siler syriske flyktninger for å unngå familiegjenforening

- Det er skammelig, mener SV.

BARE FAMILIER: Syriske barn leker i Al Zaatri-leiren for flyktninger ved byen Mafraq i Jordan 23. januar i år. Høyre/Frp-regjeringen ønsker primært bare å ta i mot barnefamilier på flukt fra Syria, og stenger med det døra for barn som har mistet eller kommet bort fra sine foreldre. Regjeringens mål er at antallet flyktninger til Norge ikke skal øke utover den fastsatte kvoten, ved familiegjenforeninger på et seinere tidspunkt. Foto: Muhammad Hamed / REUTERS
BARE FAMILIER: Syriske barn leker i Al Zaatri-leiren for flyktninger ved byen Mafraq i Jordan 23. januar i år. Høyre/Frp-regjeringen ønsker primært bare å ta i mot barnefamilier på flukt fra Syria, og stenger med det døra for barn som har mistet eller kommet bort fra sine foreldre. Regjeringens mål er at antallet flyktninger til Norge ikke skal øke utover den fastsatte kvoten, ved familiegjenforeninger på et seinere tidspunkt. Foto: Muhammad Hamed / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Norge skal ta imot rundt 1.000 kvoteflyktninger fra Syria, vil det i hovedsak være snakk barnefamilier der hele familien samlet.

- Det er skammelig at regjeringen vil sile flyktninger på denne måten, mener SV.

Beslutningen om å hente 1.000 kvoteflyktninger fra Syria til Norge ble tatt av den rødgrønne regjeringen i høst, etter en hasteappell fra FNs flyktningkommissær (UNHCR).

Etter stortingsbehandlingen måtte Høyre-Frp-regjeringen opprettholde beslutningen, men besluttet at 500 av disse skulle tas fra den ordinære kvoten med overføringsflyktninger.

Nå ønsker regjeringen primært å hente barnefamilier, der hele familien er samlet. Man ønsker dermed å unngå at flyktningene vil søke om familiegjenforening på et senere tidspunkt, skriver Aftenposten.

- Det er snakk om et land i krig der et av hovedproblemene er at familier ofte blir splittet. Dette er altså et grep for å hindre at vi skal ta imot flere enn kvoten gjennom familiegjenforening senere, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

- La oss nå ta imot de menneskene som trenger det mest, enten de er storfamilier, splittede familier eller enkeltpersoner, sier Andersen.

Besøkt Syrias naboland Vanligvis blir flyktningers behov for beskyttelse vurdert etter ankomst til Norge, men nå vil myndighetene at papirarbeidet skal være unnagjort før flyktningene ankommer, ifølge Aftenposten.

Denne uken har derfor Utlendingsdirektoratet (UD) besøkt Syrias naboland for å planlegge uttaket senere i vår.

Både PST og Kripos skal bistå i arbeidet med å kartlegge og sile ut flyktningene som skal få komme til Norge, blant andre skal ingen som har aktivt deltatt i krigshandlinger bli plukket ut.

- Vi ønsker ikke å ta imot folk som kan ekskluderes fra flyktningstatus på grunn av at de har deltatt i krigsforbrytelser. Det betyr at ingen som har deltatt aktivt i krigshandlinger vil bli tatt ut, sier enhetsleder Tonje Øyan i enhet for overføringsflyktninger i UD.

Myndighetene ønsker også å sile ut folk som kan tenkes å dra tilbake til Syria for å delta i kamphandlinger på et senere tidspunkt.

Unngå familiegjenforening Det er primært barnefamilier der hele familien er samlet, som ønskes til landet.

HAR EN PLAN: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har lagt en plan for hvordan de kan begrense den syriske flyktningstrømmen til Norge. Målet er å hindre familiegjenforening. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR EN PLAN: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har lagt en plan for hvordan de kan begrense den syriske flyktningstrømmen til Norge. Målet er å hindre familiegjenforening. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi ønsker barnefamilier som ikke er flere enn åtte personer. Det er fordi disse er enklest å bosette i norske kommuner, sier Øyan.

Karin Andersen mener det er helt feil at regjeringen innfører restriksjoner for å skåne oss selv.

- Vi skal altså ikke ta imot mennesker fordi det er vanskelig for oss. Det er vel neppe vanskeligere for oss enn for andre land, sier Andersen, som viser til at Syrias naboland tar imot enorm flyktningstrøm strøm daglig.

- Vi er vitne til en større katastrofe enn noen av oss kan forstille oss. I en slik situasjon bør ikke vi sette strenge utvelgelseskriterier fordi det passer oss, mener Andersen.

Hun minner om at Norge har hatt tradisjon for å ta ansvar for de svakeste og de som er blitt ødelagt av krigen.

- Det bør vi ikke slutte med av hensyn til oss selv, understreker hun.

Hun utfordrer KrF og Venstre i saken.

- Jeg forventer at Venstre og KrF som har ansvar for at denne regjeringen sitter, stopper dette og at Norge også tar imot mennesker som i tillegg til å være på flukt også opplever skrekken ved at familien er kommet bort fra hverandre, sier hun.

(NTB)

-SKAMMELIG: - Det er snakk om et land i krig der et av hovedproblemene er at familier ofte blir splittet. Dette er altså et grep for å hindre at vi skal ta imot flere enn kvoten gjennom familiegjenforening senere, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), som mener regjeringen opptrer skammelig. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
-SKAMMELIG: - Det er snakk om et land i krig der et av hovedproblemene er at familier ofte blir splittet. Dette er altså et grep for å hindre at vi skal ta imot flere enn kvoten gjennom familiegjenforening senere, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), som mener regjeringen opptrer skammelig. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart