Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen skal gir klarsignal til Goliat-utbygging

Første olje-feltet i Barentshavet. Med strømforsyning fra gasskraftverk uten rensing, ifølge Bergens Tidene.

KONTROVERSIELT: Her protesterer alliansen Stopp Goliat utenfor Stortinget i 2004. Nå har etter sigende regjeringen bestemt seg for å gjennomføre den kontroversielle utbyggingen. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX
KONTROVERSIELT: Her protesterer alliansen Stopp Goliat utenfor Stortinget i 2004. Nå har etter sigende regjeringen bestemt seg for å gjennomføre den kontroversielle utbyggingen. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen skal angivelig planlegge å godkjenne utbygging av Goliat-feltet i Barentshavet. Gasskraftverket vil i tillegg være uten CO2-rensing.

Det er oljeselskapet ENI som etter planen skal få grønt lys til å starte utbyggingen av Goliat-feltet, skriver Bergens Tidende.

Utslippet i forbindelse med produksjonen vil bli på inntil 180.000 tonn CO2 i året. Det tilsvarer utslippet fra 64.000 biler.

Om det skulle ende med godkjenning av utbyggingen, betyr det at regjeringen åpner det første olje- feltet i Barentshavet for produksjon til tross for kritikken om at oljevernberedskapen er for dårlig.

Det vil også bety at strømforsyningen til produksjonsplattformen delvis sikres gjennom bygging av et gasskraftverk uten CO2-rensing på plattformen, får Bergens Tidende bekreftet fra en sentral regjeringskilde.

Liv Monica Bargem Stubholt (Sp), statssekretær i Olje- og energidepartementet, vil ikke kommentere de konkrete opplysningene, men sier på generelt grunnlag at Goliat er en viktig beslutning.

- I prosessen har det vært tett kontakt med lisenshaver. De er meget godt kjent med hva regjeringen særlig vil vektlegge: Stryket oljevernberedskap, elektrifisering, lokale ringvirkninger og varige arbeidsplasser, samt sikkerhets og personrisiko på grunn av de krevende forholdene i Barentshavet, sier statssekretæren.

SV-kilder på Stortinget er ifølge avisen svært overrasket over opplysningene. De trodde det var enighet om å skyve på beslutningen til etter valget.

Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom mener at en eventuell utbygging av Goliat-feltet er forkastelig.

- Det viser at regjeringen blåser både i miljøet og sin egen forvaltningsplan for Barentshavet. Jeg fatter heller ikke hvordan de skal kunne forsvare dette i en klimasammenheng, sier Gjærum.(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media