Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen skal granske kongens økonomi

Et utvalg nedsatt av Stoltenberg-regjeringen skal gå igjennom Kongens økonomiske forhold. Spørsmål de vil ta opp er blant annet i hvor stor grad staten skal bidra økonomisk til oppussing av kongens eiendommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som første statsforvaltning noensinne ønsker Stoltenberg-regjeringen å foreta en helhetlig gjennomgang av kongens økonomi. Blant de mer følsomme spørsmålene arbeidsgruppen skal ta opp er også fastsettelse og budsjettering av Kongens lønn, den såkalte apanasjen.

Det er ennå ikke avgjort hvem som skal sitte i utvalget og saken er i det hele tatt belagt med betydelig hemmelighold, skriver Aftenposten. Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmos medarbeidere har vurdert alle dokumenter som «interne» og dermed unntatt offentlighetsloven.

Ikke enig

Carl Erik Grimstad, tidligere soussjef ved kabinettssekretariatet ved Slottet, er ikke enig i den vurderingen.

- Det er uheldig at dette unntas offentlighet, særlig etter det engasjementet folk har vist rundt det bygningsmessige forfallet ved Slottet, Oscarshall og Bygdøy kongsgård. Hemmelighold kan gi folk følelsen av at dette er noe som ikke tåler dagens lys og det kan jeg ikke se er tilfelle, sier Grimstad til Aftenposten.

Det kongelige hus og slottsforvaltningen utgjør en post på 167 millioner kroner på statsbudsjettet. Rundt 25 millioner kroner av dette er Kongens apanasje, som blant annet går til lønn av hoffet og den personlige staben. Sammenlignet med andre kongehus i Europa, er de norske utgiftene lave.

Saken vil bli fremlagt for Stortingen i forbindelse med høstens behandling av statsbudsjettet.