Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen skjuler sannheten

Venstre mener regjeringen bruker taushetsplikten for å skjule mangelen på behandlingsplasser.

MANGLER BEHANDLINGSPLASSER: Venstes Trine Skei Grande mener helseministeren tråår feil når han snakker om taushetsplikten framfor å se på hvilket behandlingstuilbud vi egentlig har innen rusomsorgen. Foto: SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MANGLER BEHANDLINGSPLASSER: Venstes Trine Skei Grande mener helseministeren tråår feil når han snakker om taushetsplikten framfor å se på hvilket behandlingstuilbud vi egentlig har innen rusomsorgen. Foto: SCANPIX Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anniken Huitfeldt åpnet i Dagbladet i dag for å endre loven om taushetsplikt for lettere å kunne hjelpe barn og unge som vokser opp i hjem med rusproblemer. Dette gjelder cirka 120 000 barn i Norge.

Hun tror en oppmykning av taushetsplikten kan gjøre det lettere for disse barna å få hjelp, slik at de forskjellige instansene lettere kan samarbeide.

- Det er ikke taushetsplikten og lovverket som er hinderet for å hjelpe barn som lever i familier med skadelig rusadferd, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Det handler om behandlings-plasser
Hun mener meldeplikten allerede går foran taushetsplikten til helsepersonell, og at de dermed er forpliktet til å melde fra om mistanke om rusproblemer.

- Dette er en tilsløring av problemene fra Regjeringen, det som mangler er behandlingsplasser, et sted hvor folk med rusproblemer kan få hjelp, sier Skei Grande. - Bruk heller tiden på og reduser ruskøene, det vil gi bedre effekt.

Skei Grande imøtekommer likevel regjeringens nye rusveileder, og tror bedre samarbeid og flere lavterskeltilbud i helse-og sosialvesenet er veien å gå.

- På små steder er det veldig krevende å skulle gripe inn overfor folk hvis du har barn i samme barnehage. Det trengs større fagmiljøer og bedre kompetanse for å håndtere disse vanskelige utfordringene. I dag vet vi at for mange små kommuner har problemer med å skaffe fagfolk, vi trenger en mer robust kommunestruktur hvis vi skal løse problemene innenfor barnevern og helsevesenet, avslutter Skei Grande.

- Regjeringen gjør for lite
Fremskrittspartiet og lederen av stortingets helse- og omsorgskomitè, Harald T. Nesvik, reagerer kraftig på at Regjeringen har gjort for lite for barn som vokser opp i hjem fylt av rus.

 - Senest i juni 2009, altså i år, stemte Arbeiderpartiet og de øvrige partiene mot flere forslag fra FrP, som alle er rettet inn mot barn og unge, sier Nesvik.

Les de 55 forslagene her.

Flere av Frps forslag er konkret rettet mot barn og unge som vokser opp i rusbelastede hjem, og handler blant annet om å heve kapasiteten på hjelpetilbud rettet mot barn.

- Går i motsatt retning
Frp foreslo også en kompetanseøkning både i skoleverk og i helsevern for lettere å kunne avdekke rusproblemer i familier. Partiet ønsker også en gjennomgang av barnevernets håndtering av familier med rusproblemer.

 - Jeg er veldig overrasket over at regjeringen nå plutselig skal stå fram som så veldig handlingskraftig, en måned før valget, når det de har gjort tidligere er å gå i motsatt retning ved å bygge ned antall behandlingsplasser. Så stemmer de imot forlag som helt klart ville ha hjulpet, sier Harald T. Nesvik.

Bjarne Håkon Hansen berømmet under debatten Frps forslag, men viste til regjeringens opptrappingsplan på rusfeltet, som han mener allerede dekker mange av Frps forslag.

Regjeringen peker også på at Frp har en alkoholpolitikk som vil virke motsatt av alle gode forslag til rusomsorg.

- GJØR IKKE NOK: Frps Harald T. Nesvik mener regjeringa ikke gjør nok for barn i rusbelastede hjem.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- GJØR IKKE NOK: Frps Harald T. Nesvik mener regjeringa ikke gjør nok for barn i rusbelastede hjem. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media