Regjeringen skroter framtidsfaget

Etter massiv kritikk og klar beskjed fra Fremskrittspartiet snur regjeringen: Kunnskapsminister Guri Melby skrinlegger nå planene om et nytt «framtidsfag» i videregående utdanning.

SKROTER FORSLAG: Kunnskapsminister Guri Melby. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKROTER FORSLAG: Kunnskapsminister Guri Melby. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før påske lanserte regjeringen sin nye fullføringsreform for videregående opplæring.

En av signalsakene var et såkalt framtidsfag, som ifølge kunnskapsminister Guri Melby skulle gi elevene kunnskap om blant annet demokrati, likestilling og kritisk tenkning, men også evnen til å handle etisk og miljøbevisst.

- Har skapt usikkerhet

Kongstanken var å redusere antallet obligatoriske fag, såkalte fellesfag, og samle flere av dem i ett fag.

Men faget ble møtt av ramsalt kritikk fra både opposisjonen og lærere. Nå innrømmer Melby at håndverket ikke var godt nok.

- Vi har kommunisert for dårlig om det nye faget. Det har skapt uro og usikkerhet. Vi tar konsekvensene av at det nå viser seg at det ikke er støtte for et nytt fellesfag i Stortinget, sier Melby til Dagbladet.

Og ikke nok med det - kunnskapsministeren legger hele ideen om et framtidsfag i skuffen.

- Det viktigste for meg har hele tiden vært at elevene skal bruke mindre tid på fellesfag, ha mer fordypning, og mer valgfrihet. Det er ikke viktig for meg å forfølge framtidsfaget - det var aldri det viktigste for meg.

Mener regjeringen ror

Før Melbys snuoperasjon møtte Dagbladet Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug og Roy Steffensen til intervju der de ba regjeringen legge vekk framtidsfaget.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug likte ikke forslaget til et nytt "framtidsfag". Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Frp-nestleder Sylvi Listhaug likte ikke forslaget til et nytt "framtidsfag". Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Faget virker designet for at hvem som helst kan fylle det med det som er «riktig» ut fra sitt syn, og kan føre til en politisering av skolen. Det vil jeg advare mot. Folk må få leve sine liv og her føler jeg handlingsrommet snevres inn, mener Listhaug.

Nå gleder hun og partikollegaen seg over utviklingen.

- Det er jo hos Frp regjeringen må få flertall, derfor blir nå dette faget lagt i makuleringsmaskinen - slik vi ba om fra første dag. Regjeringen ror nå som bare det, hvis vi bare gir dem litt ekstra tid - kanskje over helgen - går de nok tilbake på historiefaget også, sier Steffensen.

Vil verne historiefaget

Nå håper Fremskrittspartiet at regjeringen - og ikke minst Høyre - også snur når det gjelder historie og samfunnsfag som fellesfag på videregående.

- Jeg er bekymret, det er kjempeviktig at vi kjenner historien.. Historie og samfunnsfag er de viktigste fagene for å forstå verden vi lever i. Det handler også om integrering, at vi har en felles plattform å stå på. Det er oppsiktsvekkende at Høyre har latt Venstre få lov til å kjøre dette løpet, sier nestleder Sylvi Listhaug.

Og det kan se ut som hun får ønsket sitt innfridd. Melby åpner nemlig for å verne om historie- og samfunnsfaget.

Frps utdanningspolitiker Roy Steffensen med Stortingsmeldingen der "framtidsfaget" foreslås. Foto: Jørgen Gilbrant/ Dagbladet.
Frps utdanningspolitiker Roy Steffensen med Stortingsmeldingen der "framtidsfaget" foreslås. Foto: Jørgen Gilbrant/ Dagbladet. Vis mer

Politisk sakte-TV

- Meningen var at det nye faget skulle ligge tett opp til dagens historie og samfunnsfag. Hvis vi sammen med Stortinget kan bli enige om å legge noen andre føringer som ivaretar målsettingene våre, er jeg helt åpen for det.

Steffensen greier ikke å unngå å fryde seg litt på regjeringen og kunnskapsministerens bekostning.

- Hvis regjeringen fortsetter denne utviklingen, trekker de kanskje hele stortingsmeldingen innen to uker. Her skrives det stortingsmelding minutt for minutt.

EO: Ber om åpne rammer

For Elevorganisasjonen er det ikke avgjørende om det blir et framtidsfag eller ikke.

- Det er ikke så viktig for oss, men en av de hyppigste tilbakemeldingene vi får fra medlemmene våre er at det er for lite valgfrihet på videregående. Derfor er det utrolig viktig at vi går inn i utredningsprosessen med åpne rammer så vi kan finne de beste løsningene for elevene, sier Edvard Botterli Udnæs, påtroppende leder av Elevorganisasjonen, til Dagbladet.

Botterli Udnæs håper nå partiene legger bort spillet og sørger for best mulig fagstruktur for elevene.

- Det partiene driver med nå er et politisk spill vi absolutt ikke er tjent på. Hvordan fagstrukturen skal se ut må lærere, skoleledere og ikke minst elever finne ut av sammen. Det er ikke noe som skal bestemmes på et bakrom som Frp og andre deler av opposisjonen legger opp til her. Det vil bare gå ut over elevene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer