Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen skulle styrke asylbarnas rettigheter, får slakt fra Redd Barna, Barneombudet og Unicef Norge

- Bankes dette forslaget gjennom, vil mange barn lide under det

FÅR FLENGEDNE KRITIKK:Justisminister Anders Anundsens (Frp) asylbarnforslag får massiv kritikk i høringsrunden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR FLENGEDNE KRITIKK:Justisminister Anders Anundsens (Frp) asylbarnforslag får massiv kritikk i høringsrunden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Redd Barna og Unicef Norge mener regjeringens asylbarnforslag er en fullstendig skivebom.

I sine respektive høringsuttalelser til forskriftsendringen justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte på høring i sommer, skrive begge organisasjonene at de frykter at forslaget vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå.

- I utgangspunktet var i veldig positive til dette initiativet. Men forslaget som foreligger, er ikke til barns beste. Tvert imot vil det kunne frata barn viktige rettsgarantier, sier Thale Skybak i Redd Barna til Dagbladet.

- Svekker barns rettigheter
Redd Barna mener «forslaget slik det foreligger dessverre ikke bidrar til en større vektlegging av hensynet til barnets beste, og vi stiller oss kritiske og svært undrende til at forslaget inneholder avgrensninger og forutsetninger som i verste fall svekker hensynet til barnets beste. Det er på sin plass å påpeke at dette er stikk i strid med forslagets intensjon».

Les også: Barneombudet: - Gambler med barns rettssikkerhet

Unicef Norge mener «det framlagte forslaget som helhet ikke vil bidra til den overordnede politiske målsettingen om å sikre en sterke vektlegging av barns situasjon. Slik Unicef Norge vurderer forslaget som helhet, vil det kunne bidra til å svekke barns rettigheter».

Som Dagbladet omtalte i går, er også Barneombudet svært kritisk til regjeringens forslag. Det samme er Amnesty International, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norsk senter for menneskerettigheter, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Antirasistisk Senter. 

Les alle høringsuttalelsene her.

- Bryter med menneskerettighetene
Kritikken fra de tre barneorganisasjonene, Barneombudet, Unicef Norge og Redd Barna, er i hovedtrekk likelydende. Regjeringen får særlig kritikk for å gjøre barnets skjebne i møte med norske myndigheter avhengig av om foreldrene har samarbeidet om identitet og retur overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendig rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon. Barneombudet og Redd Barna mener dette kan være tilfelle.

Redd Barna ber nå regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF ta inn over seg den massive motstanden mot forslaget. 

- Vi frykter at dette blir banket gjennom til tross for kritikken. Det vil i så fall mange barn lide under, og vi vil risikere å implementere et regelverk som er i strid med grunnleggende menneskerettigheter, sier Skybak i Redd Barna.

Forslaget bunner i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt den særskilte asylavtalen de borgerlige partiene ble enige om etter harde forhandlinger i vinter.
 
- Reell fare for ytterlig forvirring Regjeringen får også massiv kritikk for å innføre et nytt juridisk begrep, nemlig «barnefaglig forsvarlig».

- Det er et tomt, innholdsløst begrep, som ikke er å finne i noen andre rettskilder. Det gjør forskriften uklar, og setter barns rettssikkerhet i fare, sa Lindboe til Dagbladet i går.

En drøss med organisasjoner mener det samme. Redd Barna «reagerer sterkt på innføringen av et ikke-juridisk begrep, som står i et svært uklart forhold til bestemmelsen om barnets beste i barnekonvensjonen». Unicef Norge mener det er «en reell fare for at det skapes ytterlige forvirring rundt hva som vurderes, og hvordan dette skal vektes i de konkrete sakene»

- Det er et helt nytt juridisk begrep. Å innføre det vil overlate altfor mye over til utlendingsmyndighetenes skjønn, med en svært vanskelig adgang til å anke disse skjønnsvurderingene, sier Skybak.

- IKKE TIL BARNS BESTE:- I utgangspunktet var i veldig positive til dette initiativet. Men forslaget som foreligger, er ikke til barns beste. Tvert imot vil det kunne frata barn viktige rettsgarantier, sier seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram Thale Skybak til Dagbladet. Foto: Redd Barna
- IKKE TIL BARNS BESTE:- I utgangspunktet var i veldig positive til dette initiativet. Men forslaget som foreligger, er ikke til barns beste. Tvert imot vil det kunne frata barn viktige rettsgarantier, sier seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram Thale Skybak til Dagbladet. Foto: Redd Barna Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling