Regjeringen snur - uføre får mer pensjon

2000 uføre med særaldersgrense får penger tilbake.

ENDRER REGLER:Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson synes det er urettferdig at uføre med særaldersgrense taper pensjon som følge av nye uføreregler. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENDRER REGLER:Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson synes det er urettferdig at uføre med særaldersgrense taper pensjon som følge av nye uføreregler. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det viser seg at mange mennesker taper pensjon på grunn av samordningsreglene. Rundt 2000 blir berørt her og nå. De får mindre utbetalt i ytelse enn tidligere. I tillegg kan ytterligere 11 000 uføre komme opp i samme problematikk framover. Samlet sett kan 13 000 uføre med særaldersgrense bli berørt. Det er en utilsiktet virkning som jeg synes er svært uheldig, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

I gjennomsnitt ligger det an til at denne gruppa kan tape ca. 3000 i måneden, viser tall fra arbeids- og sosialdepartementet.

-Det utgjør fort 36 000 kroner i året. Det ønsker regjeringen nå å rydde opp i, sier statsråden.

Dagbladet har i flere artikler de siste månedene belyst konsekvensene av samordningen av uføreregler og offentlig tjenestepensjon (krever innlogging).

Uføre i mange yrkesgrupper i det offentlige har opplevd å miste store deler (krever innlogging) eller hele tjenestepensjonen sin.

-Skal ikke tape Ifølge tall fra KLP er 950 kommunalt ansatte i større eller mindre grad berørt av de nye uførereglene i offentlig sektor.

Av disse har rundt en tredjedel nedgang i årlig pensjon på 50 000 kroner og oppover.

- Enkelte har tapt opp mot 60 000 kroner. Vi vil nå sørge for at disse kommer ut på samme nivå som tidligere. De skal ikke tape penger, sier Eriksson.

Reglene har også rammet uføre som jobbet i staten, i Oslo kommune og i kommuner med egne pensjonskasser - til sammen flere tusen personer.

Ca. 30 prosent av offentlig ansatte jobber i yrker med særaldersgrense.

- Denne saken har høy prioritet fra min side. Derfor har jeg også en klar ambisjon om å rette opp i dette så fort som mulig. Vi gjør alt vi kan for å sørge for at de får tilbakebetalt pengene innen året er omme, sier Eriksson.

Tetter hullet Fra 1. januar ble ny uførereform innført i folketrygden og tjenestepensjonen i offentlig sektor. Ny uførepensjon skulle i størst mulig grad stemme overens med pensjonen de hadde mottatt før årsskiftet.

- Samordningsreglene og særaldersgrenser i pensjonssystemet er komplisert. Da vi begynte å bore i tallene, oppdaget vi at noen uføre kom dårligere ut enn tidligere. Vi har gått grundig gjennom regelverket og har klart å tette dette hullet uten å skape nye forskjeller, sier statsråden og legger til:

-Jeg har full forståelse og medlidenhet med de menneskene som ble rammet. Dette er en åpenbart urettferdig og utilsiktet virkning. Derfor er jeg glad for å kunne konstatere at 2000 personer kan se fram mot jula med litt lysere øyne.

- Dramatisk Allerede i januar og februar fikk fagforeningene mange henvendelser fra medlemmer med særaldersgrenser som taper til dels store beløp.

Nedgangen i pensjon er begrenset til perioden mellom 65-67 år. Likevel opplever den enkelte pensjonstapet som dramatisk, mente Steinar Fuglevaag, pensjonsekspert i Fagforbundet.

- For dem det gjelder blir dette som å få en julegave på forhånd. For en sårbar gruppe er det viktig å skape økonomisk forutsigbarhet i hverdagen. Man blir ikke friskere av å bekymre seg for det økonomiske i tillegg, sier Fuglevaag.

Hjelpepleiere, sykepleiere, renholdsarbeidere, brannmenn, ambulansearbeidere, politifolk og ansatte i forsvaret er blant dem som har særaldersgrense.

I disse yrkesgruppene er det også mange uføre.

De får uføreytelser både fra Nav og tjenestepensjonsordningen fram til særaldersgrensa, for eksempel 65 år. Deretter går de over på alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen, mens uføretrygden fra Nav løper til 67 år.

Men fordi summen av pensjon fra folketrygden og tjenestepensjon skal utgjøre 66 prosent av pensjonsgrunnlaget, har mange av dem som har særaldersgrense tapt uførepensjon.

Alvorlige utslag - Vi har jobbet hardt mot departementet for at de skal se på dette. De siste månedene har vi sett mange eksempler på alvorlige utslag med store tap for enkeltpersoner, sier Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio.

- Vi skal nå se hva departementet foreslår, men jeg tror at dette vil løse seg på en god måte. Det er bare å håpe at prosessen går raskt, slik at folk får etterbetalt pengene sine så fort som mulig.