Regjeringen snur i reservasjonssaken

Bent Høie fikk overtalt KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) snur i reservasjonssaken.

- Høringen om reservasjonsmuligheten har vist et stort folkelig engasjement og motstand mot at leger skal kunne reservere seg mot aborthenvisninger. Diskusjonen har vist veldig tydlig at dagens ordning ikke fungerer. Det har ikke vært et alternativ å videreføre den. Derfor er det igangsatt et arbeid med å finne en annen løsning. Jeg glad for å ha fått aksept for KrF for det. Det blir derfor ikke innført noen reservasjonsmulighet, sier Høie i en hasteinnkalt pressekonferanse.

Regjeringen vraker altså det omstridte forslaget, kunne Dagbladet erfare like før klokka 09 i dag tidlig.

KrF åpnet for snuoperasjonen Høie går ut med dette etter at KrF-leder Knut Arild Hareide i går åpnet for å droppe det omstridte forslaget dersom samvittighetshensyn likevel ivaretas. 

Hareide sa til Vårt Land at han er villig til å droppe Bent Høies reservasjonsforslag hvis samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

- KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der. Det som er viktig for oss, er å sikre to hensyn: Leger skal slippe å handle i strid med sin samvittighet, og pasientenes rettigheter skal ivaretas, sa han da.

I en pressemelding samme dag understreket imidlertid Hareide at KrF ikke er på retretten, og står på at partiet ønsker å gi leger reservasjonsmulighet.

- Samtidig er det helt naturlig at KrF og regjeringspartiene setter seg ned i etterkant av høringen for å se på departementets forslag til løsning og høringssvarene. Her vil KrF være konstruktive og løsningsorienterte for å sikre pasientens rettigheter og legens samvittighetsfrihet, uttalte han.
 
Har jobbet med nytt forslag over tid Høie forteller at han over tid har jobbet med med ny løsning som snart skal presenteres, og at han har hatt god kontakt med KrF og Legeforeningen om denne nye løsningen.

Høie vil imidlertid ikke røpe mye om hva den nye løsningen går ut på, men gjør det klart at den ikke vil inneholde noen reservasjonsmulighet. Helseministeren mener imidlertid at den nye løsningen vil ivarta både kvinnenes rettigheter og legenes samvittighet på en bedre måte enn det som er tilfelle i dag.

- Kvinners rett til abort er det viktigste, og det skal det ikke rokkes ved, sier Høie.

- Ordningen vil også ivareta legene, men det blir ingen reservasjonsmulighet, sier han.    

- Jeg regner med å legge fram en løsning om kort tid men vil vente med å legge fram den nye løsningen til alle detaljer er på plass. 

Høie avviser at reservasjonsretten hadde vært gjenstand for interne hestehandler mellom regjeringen og støttepartiet KrF. Han er samtidig klar på at det er den massive folkelige motstanden mot forslaget og KrFs snuoperasjon som har banet vei.

- Da det kom fram i går at KrF vil åpne for alternativ, fant jeg det riktig å si at alternativet snart er klart og at det ikke blir noen reservasjonsmulighet, sier Høie.

Massiv folkelig motstand Reservasjonsforslaget - som altså skulle gi fastleger mulighet til å reserver seg mot aborthenvisninger - har sitt opphav i KrF, som fikk gjennomslag for saken under regjeringssonderingene etter valget i fjor høst. Selv om Venstre nektet å skriver under denne delen av samarbeidsavtalen, er regjeringen likevel sikret stortingsflertall med KrF - og har sendt et lovforslag på høring til alle norske kommuner.

Det har det har møtt massiv motstand. Tirsdag skrev Dagbladet at 159 av landets 428 kommuner så langt hadde sendt inn høringssvar. Av disse var det bare sju kommuner som sa klart ja til at fastleger skal få lov til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

137 kommuner, 86 prosent, hadde da gått klart imot forslaget - én uke før høringsfristen gikk ut.

Også store Høyre-styrte kommuner som Oslo, Bergen og Stavanger har bedt Høie skrinlegge forslaget. Denne uka kom det også fram at et flertall av Legeforeningens lokallag sier nei til forslaget. Også flertallet blant Høyres tillitsvalgte er imot forslaget (krever PLUSS-abonnement).

En rekke Høyre-ordførere er imot forslaget, meningsmålinger har vist at folk flest er imot forslaget og 8. mars i år marsjerte tusener av mennesker i rekordstore 8. mars-tog landet over imot reservasjonsordningen.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer