Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen snur

- Etter å ha sett på dette på nytt, mener jeg at ordningen med skattefri dekning av flybilletter for pendlere bør være slik den var før årsskiftet, melder finansminister Siv Jensen.

ENDRES IKKE: Finansminister Siv Jensen (Frp) opplyser at beløpsgrensen vil bli opprettholdt for reisefradrag ved reiser som pendleren betaler for selv, både innenfor og utenfor EØS.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ENDRES IKKE: Finansminister Siv Jensen (Frp) opplyser at beløpsgrensen vil bli opprettholdt for reisefradrag ved reiser som pendleren betaler for selv, både innenfor og utenfor EØS. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet opplyser at skattefritaket for pendlerreiser med fly innenfor EØS vil bli foreslått videreført. Endringen skal ha tilbakevirkende kraft, og får virkning fra og med 2019.

Det betyr at arbeidsgivere ikke trenger å foreta trekk ved dekning av flybilletter for ukependlere innenfor EØS. Skattytere er blitt trukket for mye i skatt, vil få tilbakebetalt dette i skatteoppgjøret eller kan be om korrigering av skattetrekket, heter det.

- Etter å ha sett på dette på nytt, mener jeg at ordningen med skattefri dekning av flybilletter for pendlere bør være slik den var før årsskiftet. I statsbudsjettet for 2020 vil vi derfor foreslå skattefritak for pendlerreiser med fly innenfor EØS, når arbeidsgiveren dekker flybilletten, skriver finansminister Siv Jensen i en pressemelding, som nettopp ble publisert på Finansdepartementets hjemmeside.

I meldingen heter det at beløpsgrensen vil bli opprettholdt for reisefradrag ved reiser som pendleren betaler for selv, både innenfor og utenfor EØS.

- Med det ivaretar vi det som var formålet med endringen i utgangspunktet, nemlig likebehandling av fradrag og forenkling av regelverket, skriver Siv Jensen.

- Regjeringen lytter

- Jeg er veldig glad for at regjeringen gjør om på regelverket for de som får dekket reiser fra hjem og til arbeid og som får dekket dette av arbeidsgiveren sin, sier Bård Hoksrud, Frp-medlem i finanskomitéen.

- Slik blant annet ansatte i Forsvaret som ofte blir beordret til å jobbe på forskjellige steder i landet og derfor kan bo et sted og må pendle mellom jobben og der de bor. Det viser at regjeringen lytter og ordner opp når ting blir urimelig, sier han.

SLÅR TILBAKE: Bård Hoksrud, Frp-medlem i finanskomitéen på Stortinget, går til motangrep mot Senterpartiet og Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Bård Hoksrud, Frp-medlem i finanskomitéen på Stortinget, går til motangrep mot Senterpartiet og Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Stein i glasshus

Frp-representanten hevder at Sigbjørn Gjelsvik kaster stein i glasshus ved å beskylde regjeringen for smålighet. Senterpartiets finanspolitiske talsperson uttalte til Dagbladet at han finner det dypt urimelig å straffe befal og pendlere, bussjåfører og jernbaneansatte med hardere skatter for naturalytelser og pendlerutgifter.

- Når Sp angriper endel av endringene for naturalytelser, så hopper de bukk over at arbeidsgiver nå kan gi rabatt og gaver på 10 000 kroner i året til sine ansatte. Det betyr at mange nå kan få mer, og at alle ansatte stiller likt. Det er en god avklaring. Så skulle jeg selvsagt ønske at vi hadde senket skattene enda mer for folk, sier Bård Hoksrud.

Sp: - Vi advarte

Sigbjørn Gjelsvik, Senterpartiets finanspolitiske talsperson, er glad for snuoperasjonen.

- Det er flott at Siv Jensen har sett på ordningen med skattefri dekning av flybilletter på nytt.

- Vi har advart mot forslaget siden det første gang ble fremmet i mai 2018, og det er skremmende at finansministeren først nå gjør noe med det, sier han.

- Et tankekors

Gjelsvik minner om at Senterpartiet tre ganger har fremmet forslag om å skrote denne og andre endringer i skattlegging av naturalytelser.

- Men verken regjeringen eller andre partier har støttet oss i dette. Det er et tankekors at bare Sp stemte imot forslaget som nå Bård Hoksrud innrømmer at var urimelig, sier Sigbjørn Gjelsvik.

- Nå håper jeg at Siv Jensen tenker gjennom også andre deler av skattleggingen av naturalytelser og skroter alle de andre urimelige endringene, sier han.

- Mister arbeidsplasser

Bård Hoksrud har mye å utsette på Senterpartiets økonomiske politikk.

- Senterpartiet vil øke skatten for norske bedrifter, noe som vil føre til at norske arbeidsplasser flyttes ut av Norge og vekk fra distriktene. Formueskatten favoriserer utenlandske eiere som ikke trenger å betale den, sier Bård Hoksrud.

- Sammen med eiendomsskatt, som Sp foreslår å øke veldig mange steder, viser det at deres politikk i praksis fører til færre bedrifter og arbeidsplasser i distriktene.

- Trist for norsk næringsliv

Frp-representanten forteller at han i går besøkte Nordvestvinduet.

- Det er en bedrift som har overlevd over et halvt århundre og har omkring 90 ansatte. For denne bedriften og andre bedrifter i distriktene er formueskatt en stor ulempe som ikke utenlandskeide bedrifter har.

- Slike bedrifter er hjørnesteiner i lokalsamfunn rundt om i hele Norge og har gjerne verdier knyttet opp i maskiner, bygninger og varebeholdning. Dette må de betale formueskatt av, og denne skatten vil altså Sp beholde/øke, det er trist for norsk næringsliv, og for norsk distriktspolitikk, sier Bård Hoksrud.

- Tro på julenissen

- I tillegg til at Senterpartiet vil straffe distrikts-Norge og legge ned arbeidsplasser der folk bor, vil de fjerne 350-kronersgrensen fra 1.august. Det er som å tro på julenissen midt på sommeren, sier Frp's finanspolitiker.

- Det er gjennom dette Sp henter inn deler store deler av inndekningen i sitt reviderte budsjettforslag. De finansierer tiltak med penger som ikke finnes, samtidig som de ikke vil øke oljepengebruken, sier Bård Hoksrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!