TAR GREP: Anniken Huitfeldt vil forhindre barnebortføringer til utlandet. Foto: hadde sin første arbeidsdag som barne- og likestillingsminister mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TAR GREP: Anniken Huitfeldt vil forhindre barnebortføringer til utlandet. Foto: hadde sin første arbeidsdag som barne- og likestillingsminister mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Regjeringen stopper barnebidrag til kidnappere

Skal hindre barnebortføringer til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Stans av barnebidrag og alle offentlige ytelser er regjeringens nye våpen i kampen mot barnebortføringer til utlandet.

Tall fra myndighetene viser at 16 barn er bortført hittil i år. I fjor ble over 50 barn bortført. I de fleste barnebortføringer blir et barn ulovlig tatt ut av landet av en av foreldrene.

Problemet er at foreldre som bortfører egne barn nyter godt av norske velferdsordninger som barnetrygd, kontantstøtte og uføretrygd. Dermed er offentlige støtteordninger i realiteten med på å finansiere bortføringer. Den av foreldrene som sitter igjen alene må ofte betale bidrag.

- Det strider helt mot folks rettsoppfatning at man kan bortføre et barn, og likevel leve på det norske velferdssystemet, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Nå vil regjeringen stanse utbetaling av velferdspengene for å presse foreldre som ulovlig har bortført egne barn. Pengene skal settes inn på en sperret konto og ikke betales ut før saken er løst.(NTB)