Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen støtter Bøhlers asyl-utspill

- Asylsøkere kan holdes fengslet før utsending.

STØTTER BØHLER: Libe Rieber-Mohn, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier at regjeringen stiller seg bak forslaget om å holde asylsøkere som er tatt for alvorlig kriminalitet innelåst til de kan sendes ut av landet. Foto: SCANPIX
STØTTER BØHLER: Libe Rieber-Mohn, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier at regjeringen stiller seg bak forslaget om å holde asylsøkere som er tatt for alvorlig kriminalitet innelåst til de kan sendes ut av landet. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk Oslo-toppene Jan Bøhler og Rune Gerhardsen (Ap) hardt ut i Dagbladet og varslet at asylsøkere som blir tatt for alvorlig kriminalitet i Norge, skal holdes innelåst til de kan sendes ut.

Søknaden skal avslås raskt, og dersom de ikke kan returneres umiddelbart på grunn av manglende ID-papirer skal de ikke slippes ut på gata igjen.

«De kommer hit for å utnytte og misbruke vår romslighet til å selge dop eller begå andre kriminelle handlinger», ifølge Gerhardsen.

Jens stiller seg bak
Nå sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet at Jens Stoltenberg og regjeringa stiller seg bak linja de to lokalpolitikerne presenterer.

— Vi oppfatter at de har to hovedbudskap, nemlig at kriminalitet ikke skal lønne seg, og at misbruk av asylordningen skal slås hardt ned på. De er lokalpolitikere og får stå bak sine egne beskrivelser, men hovedbudskapet stiller regjeringa seg bak, sier Libe Rieber-Mohn til Dagbladet.

—Mener du beskrivelser som Bøhlers «folk som skjuler identiteten sin har aldri ærlige hensikter»?

—Det viktigste er hovedbudskapet. Det er ikke alle asylsøkere vi snakker om, men de få som misbruker ordningen, sier Rieber-Mohn.

Har hjemmel
Hun påpeker at politiet allerede i dag har hjemmel til å holde kriminelle asylsøkere i varetekt etter at de har sonet en dom, for eksempel hvis manglende ID-papirer hindrer utsending.

— Søknaden skal behandles raskt, og hvis de får avslag skal de ut. Men dersom det ikke lar seg gjøre umiddelbart og det er fare for at de stikker av, så kan de holdes fengslet, sier Rieber-Mohn, og presiserer at det ikke er snakk om å endre utlendingsloven slik at dette kan gjelde på ubestemt tid.

— Man kan ikke fengsles på ubestemt tid uten dom. Det er ingen klar grense på hvor lenge de kan holdes, det er det opp til politiet og domstolen å vurdere i hver enkelt sak.

— Når det allerede er hjemmel for dette i loven, oppfordrer dere nå politiet til å benytte seg av den oftere?

— Det må politiet vurdere. Men at hjemmelen finnes, betyr jo at den skal brukes, sier Rieber-Mohn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!