Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen styrker asylretten

Nye retningslinjer som skal myke opp asylkriteriene ble sendt ut av Justisdepartementet tirsdag. - Retningslinjene vil gi asylrettslig status til flere asylsøkere, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun understreker at de nye retningslinjene innebærer en oppmyking, ikke en total omlegging av asylpolitikken.

Det kom imidlertid ingen store overraskelser da Aure presenterte de nye retningslinjene tirsdag - både endringene i asylkriteriene og oppmyking av den såkalte førsteasyllant-regelen er tidligere varslet av regjeringen.

Endringene i asylkriteriene fører til at tvilen i sterkere grad skal komme søkeren til gode - blant annet når det gjelder sannsynliggjøring av forfølgelsesfare. Forfølgelse fra andre enn hjemlandets myndigheter skal også kunne gi grunnlag for asyl.

Asyl kan også gis på grunnlag av kjønnsrelatert forfølgelse og til de som risikerer forfølgelse på grunn av homofil legning. Personer som har deltatt i væpnet kamp mot hjemlandets myndigheter skal i noe større grad enn hittil kunne gis asyl.

Regjeringen har også besluttet å myke opp praktiseringen av førsteasylland-regelen. Tidligere har man kunnet nekte noen asyl dersom de før de kom til Norge hadde søkt eller kunne søkt beskyttelse i et annet land.

Det har vært unntak for dette når det gjelder ektefelle, barn eller foreldre. Nå skal dette unntaket utvides til også å gjelde søsken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!