- Regjeringen svekkes for hver time som går

Pakistanske medier advarer om at det snart er for sent å stanse Talibans frammarsj.

TI MIL FRA HOVEDSTADEN: Pakistanske Taliban-krigere i stammeområdet Orakzai. I Pakistan er det nå en reell frykt for Talibans framrykking mot hovedstaden Islamabad. Foto: AFP PHOTO/ Rehman ALI/SCANPIX
TI MIL FRA HOVEDSTADEN: Pakistanske Taliban-krigere i stammeområdet Orakzai. I Pakistan er det nå en reell frykt for Talibans framrykking mot hovedstaden Islamabad. Foto: AFP PHOTO/ Rehman ALI/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): «Stilt overfor en stadig lengre liste over grusomheter begått av Taliban, har regjeringens taushet vært øredøvende og hærens manglende suksess på en uforklarlig måte vært ydmykende».

Dette skriver den pakistanske storavisen The Dawn om den dramatiske situasjonen i landet. I går ble det kjent at Taliban har tatt kontroll over deler av Buner-distriktet, bare ti mil fra hovedstaden Islamabad.

Islamistenes framrykking skjer to måneder etter at president Asif Ali Zardari ga islamistene lov til å innføre sharialover i den en gang så idylliske Swat-dalen.

- Svekkes for hver time
«Regjeringen svekkes for hver time som går, mens terroristene vinner stadig mer støtte», skriver The Dawn. I lederartikkelen advarer de mot at det snart er for sent å stanse Talibans frammarsj.

I et forsøk på å stanse islamistenes offensiv, rykket i dag pakistanske styrker inn i Buner-distriktet med åtte infanteritropper. Der patruljeres gatene og markedene av Taliban-krigere, som også har tatt kontroll over rettsbygninger, ifølge CNN.

To politimenn ble skutt da et kjøretøy som fraktet paramilitære styrker ble beskutt av islamistene, opplyser politiet til nyhetsbyrået AFP.

Skytingen fant sted rett etter et møte mellom Taliban, lokale ledere og den sivile administrasjonen. Der ble det enighet om at islamistene ikke åpenlyst skulle bevege seg rundt med våpen, og heller ikke drive ordensforstyrrelse for politi, domstoler, skoler og sykehus.

Begge trapper opp
Generalmajor Athar Abbas, talsmann for den pakistanske hæren, forsøker å avdramatisere situasjonen. Han sier Taliban bare kontrollerer 25 prosent av Buner-distriktet, hjemsted for én million mennesker. Abbas er sikker på at det bare er et tidsspørsmål før Taliban er ute av Buner.

- Enten vil de trekke seg tilbake eller så vil de bli kastet ut, sier Abbas til CNN.

BBCs reporter i hovedstaden Islamabad mener imidlertid den pakistanske hærens innsats kommer for sent og ikke monner nok. Mens hæren har sendt mellom 300 og 400 soldater til Buner, har også Taliban innkalt forsterkninger på flere hundre krigere.

- Vi er her for å forkynne islam, sa Taliban-leder i Buner, Mowlana Mohammed Khalil, i en uttalelse som ble vist på pakistansk fjernsyn.

Med ansiktet tildekket, forklarte Taliban-lederen at krigerne som figurerte i bakgrunnen bar våpen som et symbol for muslimer. Khalil sa også at de tok kontroll over Buner for å sikre at islamsk lov, sharia, ble innført.

Brudd på våpenhvilen
Talibans framrykking i Buner, blir av den pakistanske regjeringen sett på som et brudd på våpenhvilen president Zardari inngikk med Taliban i Swat.

Avtalen skulle sette punktum for et 18 måneder langt blodbad, der 1200 sivile liv hadde gått tapt og 350 000 av en befolkning på 1,5 millioner hadde flyktet, ifølge Taliban-kjenneren Ahmed Rashid.

Zardaris regjering håpet at våpenhvilen skulle stagge Talibans frammarsj, i påvente av at utenlandske hjelpeprogrammer skulle gi det fattige, nordvestlige Pakistan sårt tiltrengt hjelp.

I stedet tyder alt på at Taliban har brukt Swat som et springbrett for å utvide makten.

Mens USAs utenriksminister Hillary Clinton advarer mot at «situasjonen i Pakistan utgjør en dødelig trussel», er John Kerry, leder av Senatets utenrikskomité, bekymret over at Obama-regjeringen mangler en klar strategi for Pakistan.

- Pakistan er i fare, og jeg tror ikke en gang vi har på plass en klar politikk eller en plan for hvordan vi skal takle dette, sier Kerry, som var i Islamabad senest denne uken.

VOKTER: Taliban-krigere vokter gatene i Buner-distriktet. Foto: AP Photo/Naveed Ali/SCANPIX
VOKTER: Taliban-krigere vokter gatene i Buner-distriktet. Foto: AP Photo/Naveed Ali/SCANPIX Vis mer