- Regjeringen svikter i kampen mot rasismen

Det skaper rasisme og fremmedfrykt at innvandrere ikke får jobb og blir passive mottakere av sosialhjelp, mener Ap-nestleder Jens Stoltenberg. Han anklager regjeringen for å svikte i kampen mot rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom flere innvandrere får jobb og ikke er mottakere av sosiale ytelser vil det være et avgjørende bidrag for å redusere fremmedfrykt og rasisme.

På AUFs sommerleir på Utøya i dag gir Stoltenberg regjeringen mye av skylden for at innvandrere har problemer med å finne seg arbeid.

Tall fra Arbeidsdirektoratet viser at 66 prosent av pengene til arbeidsmarkedstiltak er fjernet fra 1997 til 1999. Selv om tallet på arbeidsledige går ned - også blant innvandrere - rammer kuttet særlig innvandrere som vanskelig finner seg arbeid, mener Stoltenberg.

For dårlig

- Når regjeringen kutter i arbeidsmarkedstiltak svekker det kampen mot rasisme, fremmedfrykt og intoleranse. Det gjør det vanskeligere for innvandrere å få jobb. Å få innvandrere i jobb er det viktigste vi kan gjøre for å skape mindre fremmedfrykt og skape mer toleranse, sier Stoltenberg.

Samtidig roser han Omega-prosjektet i Søndre Nordstrand bydel i Oslo som har 25 prosent fremmedspråklige innbyggere. I 1998 formidlet prosjektet jobb til vel 60 innvandrere fra ikke-nordiske land.

- Jo flere innvandrere som er i jobb, jo mindre grobunn er det for rasisme og fremmedfrykt. Da ser folk at de jobber. Dessuten skaper det jo bedre oppvekstmiljøer for barn og voksne, sier Stoltenberg.

Jobb-rasisme

Han er bekymret over rasisme og fremmedfrykt i det norske arbeidsmarkedet.

- Det er rasisme i det norske arbeidsmarkedet og boligmarkedet. 20 prosent mener de har blitt nektet å leie en bolig fordi de er innvandrere.

Det er fremmedfrykt og intoleranse når en kvalifisert søker ikke får jobben han er kvalifisert for, sier Stoltenberg.

KRASS: APs nestleder Jens Stoltenberg mener regjeringen skaper rasisme med sin politikk.