Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen svikter valgkampløftene

Marie Simonsen kommenterer Hamas-bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, mener regjeringen burde konsultert stortingsgruppene og vært langt mer følsomme i spørsmålet om fortsatt norsk støtte til de palestinske selvstyremyndighetene.

- Regjeringen kan se ut til å ha glemt at deres parlamentariske grunnlag ligger i Stortinget, og ikke rundt regjeringens bord, sier hun i dag.


Simonsen mener det mest bemerkelsesverdige ved den siste ukens konflikter, er at regjeringen ser ut til å svikte valgkampløftene sine.

- Regjeringen gikk jo til valg på å føre en selvstendig utenrikspolitisk linje. I dag bekrefter Raymond Johansen (statssekretær i UD) at Norge ikke har noe annet valg enn å følge EU og USAs linje. Tidligere utenriksminister Jan Petersen fra Høyre har et poeng når han sier at han ville blitt kalt en puddel hvis han oppførte seg som Støre gjør, mener hun.

- Uklokt å provosere

Simonsen mener det allerede finnes en bitterhet i SV, på grunn av tidligere strid om utenrikspolitikken til regjeringen. Nettopp derfor burde Støre vært mer sensitiv, mener hun.

- Det er nok uklokt å provosere et SV som allerede føler at de har lidd nederlag i flere utenrikspolitiske spørsmål, sier Simonsen.

Hun nevner Barentshavet, og ikke minst striden omkring boikott av Israel, som saker der SV tidligere har kommet dårlig ut.

- De følte nok at Støre kjørte over dem, særlig i boikott-saken, sier Simonsen.

- Ikke regjeringskrise

Dagbladets politiske redaktør tror ikke at denne saken kommer til å føre til regjeringskrise.

- Så alvorlig er det nok ikke. Det er ikke et flertall i Ap som er uenige med Støre og Stoltenberg, og regjeringen har klart flertall i Stortinget for sin linje. Men særlig Oslopartiet til Ap fører en steil holdning i forhold til statsrådene og regjeringen, mener hun.

- Utfallet av denne saken er at politikken blir slik Jens og Jonas bestemmer. Hvis man etterhvert kan tolke Hamas som om de er på gli i en positiv retning, kan begge parter komme ut av dette med ansiktet i behold. Men det er helt klart at utviklingsminister Erik Solheim sender ut signaler om en helt annen linje enn Støre. Det dreier seg om noe mer enn nyanseforskjeller, selv om de hevder det motsatte, mener Simonsen.

- UKLOKT: Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen mener Støre burde burde konsultert stortingsgruppen før han uttalte seg om norsk støtte til Hamas.
HAR SKAPT URO: Uttalelsene til utenriksminister Jonas Gahr Støre om å stoppe støtten til Hamas.
MÅ TA AVSTAND FRA TERROR: Den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh leder Hamas\' regjering. Nå varsler EU og USA at de stopper overføringene til selvstyre-myndighetene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media