- Regjeringen Syse fikset Gardermoen

Det var Syse-regjeringen som i realiteten avgjorde at landets hovedflyplass i dag ligger på Gardermoen. Ap's samferdselsminister Kjell Opseth, som i ettertid har vært under skarpest ild, hadde bare sjarmøretappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder NRK-medarbeider Ebbe Ording, som i dag presenterer boka «Historien om Gardermoen - et nasjonalt bedrageri».

Også det som har kommet fram under de åpne høringene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bekrefter at daværende samferdselsminister Lars Gunnar Lie (KrF) og forsvarsminister Per Ditlev-Simonsen (H) har et større ansvar for plasseringen av flyplassen enn det man hittil har fått inntrykk av.

Stoppet brev

Luftfartsdirektør Ove Liavaag bekreftet fredag at han i mars 1990 stanset brevet fra Luftfartsverkets tekniske avdeling, som anbefalte full utredning av flere alternativer etter påtrykk fra Samferdselsdepartementets ledelse.

- Dette brevet ville ført til full utredning av Hobøl, og mye tyder på at utfallet av den politiske behandling etter en slik utredning ville blitt Hobøl, sier Ording.

- Holthe-prosjekts beregninger viste at det ville blitt mange milliarder kroner billigere enn Gardermoen. Det samme sier Brevig. Brevet med hans faglige anbefalinger er trykt i sin helhet i boka.

Kunne forstyrre

Liavaags forklaring på hvorfor brevet ikke ble sendt, er at han fikk signaler om at Forsvaret var i ferd med å mykne sin motstand mot Gardermoen, og at man ikke ønsket innspill som kunne forstyrre den prosessen.

Prosessen var igangsatt av forsvarsminister Per Ditlev-Simonsen. Han sørget for at Forsvaret fikk bevilget tre milliarder kroner.

- Jeg skjønte at Hurum var ute av bildet på grunn av værmessige forhold, og at det bar mot Gardermoen. I en slik situasjon var det min jobb å sørge for at Forsvaret ikke ble skadelidende, sier Per Ditlev-Simonsen til Dagbladet.

Enig med Ap

- I virkeligheten var avgjørelsen fattet i 1990, da Høyre-ledelsen og Ap's ledelse ble enige om å la Gardermoen være det eneste hovedflyplassalternativet som skulle utredes, sier Ebbe Ording.

NY BOK: Ebbe Ording.
FIKSET GARDERMOEN: Jan P. Syses regjering.