- Regjeringen Syse fikset Gardermoen

Det var Syse-regjeringen som i realiteten avgjorde at landets hovedflyplass i dag ligger på Gardermoen. Ap's samferdselsminister Kjell Opseth, som i ettertid har vært under skarpest ild, hadde bare sjarmøretappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det hevder NRK-medarbeider Ebbe Ording, som i dag presenterer boka «Historien om Gardermoen - et nasjonalt bedrageri».

Også det som har kommet fram under de åpne høringene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bekrefter at daværende samferdselsminister Lars Gunnar Lie (KrF) og forsvarsminister Per Ditlev-Simonsen (H) har et større ansvar for plasseringen av flyplassen enn det man hittil har fått inntrykk av.

Stoppet brev

Luftfartsdirektør Ove Liavaag bekreftet fredag at han i mars 1990 stanset brevet fra Luftfartsverkets tekniske avdeling, som anbefalte full utredning av flere alternativer etter påtrykk fra Samferdselsdepartementets ledelse.

- Dette brevet ville ført til full utredning av Hobøl, og mye tyder på at utfallet av den politiske behandling etter en slik utredning ville blitt Hobøl, sier Ording.

- Holthe-prosjekts beregninger viste at det ville blitt mange milliarder kroner billigere enn Gardermoen. Det samme sier Brevig. Brevet med hans faglige anbefalinger er trykt i sin helhet i boka.

Kunne forstyrre

Liavaags forklaring på hvorfor brevet ikke ble sendt, er at han fikk signaler om at Forsvaret var i ferd med å mykne sin motstand mot Gardermoen, og at man ikke ønsket innspill som kunne forstyrre den prosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer