Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen tåler dette

Statsminister Kjell Magne Bondevik avviser at regjeringen er svekket etter at fire av statsrådene i hans regjering tok dissens da veterinæravtalen med EU ble behandlet i statsråd i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRESSET: Statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminster Knut Vollebæk gjorde det de kunne for å avdramistere saken på pressekonferansen i ettermiddag.

Motstandere av veterinæravtalen frykter at kontrollen med importerte matvarer skal bli for dårlig.

- Regjeringen er ikke svekket, regjeringen tåler dette, sa Bondevik på en raskt sammenkalt pressekonferanse i ettermiddag.

- Jeg tror pressen har et helt fordreid bilde av hva som skjer i regjeringen. Vi er fullt ut enige om at samholdet i regjeringen er godt. De som tror vi har vært i strupen på hverandre i dag, blir skuffet, sa Bondevik.

Regjeringen la i dag fram veterinæravtalen for Stortinget. Avtalen innebærer blant annet at Norge overtar EU's kontrollregler for handel med dyr og dyreprodukter fra 1. januar.

Mer kontroll

Statsminister Bondevik understreket regjeringens forslag om å innføre nye kontrollrutiner for importerte matvarer, og brukte lang tid på å avdramatisere dissenteringen.

Senterpartistatsrådene som dissenterte var kulturminister Anne Enger Lahnstein, kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad, sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa og olje- og energiminister Marit Arnstad.

Avviste spørsmål

Absolutt alle spørsmål om hvorvidt dissensen har svekket regjeringen, ble blankt avvist. Statsministeren brukte i stedet tid på å gjøre greie for eksempler på andre dissenser fra norsk, politisk historie.

Dessuten la statsministeren vekt på at de tre regjeringspartiene gang på gang har stemt mot veterinæravtalen i Stortinget. Han minnet også om at regjeringen i juni prøvde å få reforhandlet avtalen.
- Det var ikke vilje fra EUs side for en slik reforhandling. Derfor bestemte vi oss for å foreslå sterke nasjonale kontrolltiltak for at situasjonen skulle bli akspetabel, sa Bondevik.

Lahnstein ble presset

Det er ikke lenge lende siden Sp-leder og kulturminister Anne Enger Lahnstein ga uttrykk for at hun ville unngå dissenser i saken om veterinæravtalen. Men etter at et flertall av Senterpartiets fylkesledere ba statsrådene markere motstand mot avtalen, har hun snudd. Statsminister Bondevik innrømmet at denne situasjonen kom uventet på regjeringen.

- Debatten internt i Senterpartiet ble mer intens enn vi hadde forventet, sa Bondevik.

Trygg landsbruksminister

Landbruksminister Kåre Gjønnes kjenner seg sikker på at kvaliteten på importert mat vil være bra nok – også etter 1. Januar 1999.

- Det er myndighetenes ansvar å sørge for at matvarene har gått gjennom nødvendig kontroll. Den som selger varen fra sine butikker har også et ansvar. Det er ikke slik at de vanlige kontrollrutinene svikter fordi om vi tilslutter oss et annet flernasjonalt regelverk, sa Gjønnes på pressekonferansen i dag.

Veterinæravtalen ble vedtatt av EØS-komitéen i juli i år, etter at Jagland-regjeringen hadde forhandlet fram et utkast til avtale i samarbeid med EU og Island. Avtalen gjelder fra 1. januar 1999.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media