<strong>FORTSATT UKLART:</strong>  Det er fortsatt uklart om Maria Amelie må ut av landet eller om SV får gjennomslag i regjering for at hun kan bli i Norge og søke om arbeids- og oppholdstillatelse. Forhandlingene pågår nå på toppnivå i regjeringen. Her er hovedpersonen på Trandum før hun tidligere i dag slapp fri. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FORTSATT UKLART: Det er fortsatt uklart om Maria Amelie må ut av landet eller om SV får gjennomslag i regjering for at hun kan bli i Norge og søke om arbeids- og oppholdstillatelse. Forhandlingene pågår nå på toppnivå i regjeringen. Her er hovedpersonen på Trandum før hun tidligere i dag slapp fri. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

«Regjeringen tåler ikke at Maria Amelie blir sendt ut uten en avtale om å vende tilbake»

Per Østvold (SV) om de tøffe dragkampene i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere i SV frykter for katastrofevalg og regjeringskollaps om partiet ikke får hjelpe Maria Amelie og de papirløse.

Internt i SV er det nå skyhøye forventninger til at partiet kommer seirende ut av de forhandlingene som nå pågår mellom de tre rødgrønne partiene om en oppmykning av asylpolitikken.

Skyhøye forventninger
Utkastelsen av Maria Amelie vil etter alle solemerker bli gjennomført. Men det forhandles nå om en mulig ny instruks eller forskrift som kan gjøre at det blir lettere å søke opphold i Norge og at Maria kan komme raskt tilbake. Ifølge regjeringskilder finkjemmes nå all jus og EU-regelverk for mulige løsninger.

Dagbladet er gjort kjent med at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og de to partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) er fortløpende i kontakt om saken.

Ikke noe valg
I SV frykter flere for konsekvensene, om de rødgrønne ikke greier å bli enige. Leder i Oslo SV, Per Østvold, mener regjeringen ikke har noe annet valg enn å forsøke å lempe på situasjonen for Maria Amelie.

- Jeg kan vanskelig se for meg hvordan regjeringen skal kunne sende Maria Amelie ut uten en avtale om at hun kan komme raskt tilbake. Det tror jeg ikke regjeringen, eller Arbeiderpartiet, tåler.

- Kan saken velte regjeringssamarbeidet?

- Nei, det er ikke på det nivået, men oppslutningen står i fare. Ap føler nok at folket puster dem i nakken. SV legger mye prestisje i denne saken, sier Østvold.

Regjeringsdeltakelse
Enkelte går så langt som å mene at det er grunn til å vurdere SVs regjeringsdeltakelse om partiet ikke vinner fram i saken.

- Vi jobber intenst med å få på plass en løsning som er god for Maria Amelie og andre papirløse. En endring som indikerer et kursskifte i asylpolitikken, sier SVs faglige leder og sentralstyremedlem, Jan Olav Andersen.

- Hvor vanskelig blir det for SV å sitte i regjering om partiet ikke får gjennomslag?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Nå må vi først prøve å få til en løsning, så får vi vurdere situasjonen om vi ikke greier det, sier Andersen.

Presser på
En rekke sentrale SV-ere Dagbladet har snakket med, har store forventinger til en oppmykning av regelverket.

- Det er veldig viktig for SV å få gjennomslag i denne saken. Men det blir nødvendigvis ikke noe vanskeligere enn tidligere. Det er stor uenighet om dette i regjering, det vet jo alle, sier landsstyremedlem og 1.kandidat for Telemark SV, Sigbjørn Molvik.

Får SV gjennomslag i regjering, er det en stor seier for partiet. Partiet har helt fra starten av regjeringssamarbeidet måttet tåle at Ap og Sp har fått gjennomslag for en langt strengere asylpolitikk. Men det sitter langt inn for Ap å gjøre endringer. Jens Stoltenberg har hele veien forsvart utkastelsen av Maria Amelie.

<strong>HAR IKKE VALG:</strong> Olso SVs leder Per Østvold mener regjeringen ikke har noe annet valg enn å lempe på situasjonen for Maria Amelie. Han og flere i Kristin Halvorsens parti frykter for konsekvensene om de rødgrønne ikke blir enige i Maria Amelie-saken. Foto Rune Myhre / Dagbladet
HAR IKKE VALG: Olso SVs leder Per Østvold mener regjeringen ikke har noe annet valg enn å lempe på situasjonen for Maria Amelie. Han og flere i Kristin Halvorsens parti frykter for konsekvensene om de rødgrønne ikke blir enige i Maria Amelie-saken. Foto Rune Myhre / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer