- Regjeringen tar ikke hensyn

Regjeringen vil skjerpe formuesskatten på boliger i byområder.

SKJERPER FORMUESKATTEN: Regjeringen vil skjerpe formuesskatten på boliger i byområder. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKJERPER FORMUESKATTEN: Regjeringen vil skjerpe formuesskatten på boliger i byområder. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Regjeringen vil skjerpe formuesskatten på boliger i byområder, men flere pensjonister skal slippe skatt på boligen.

Dette er ett av forslagene som regjeringen tirsdag presenterer i statsbudsjettet for 2010, melder nyhetsbyrået ANB.

Ifølge forslaget skal boligens markedsverdi i mye større grad enn tidligere legges til grunn, og dyre boliger i pressområder vil bli skattlagt hardere enn boliger i distriktene.

Regjeringen foreslår samtidig å øke bunnfradraget slik at flere pensjonister med nedbetalte hus unngår formuesskatt.

Maktarroganse

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, er oppgitt over Regjeringens forslag.

- Regjeringen utviser maktarroganse og tar ikke hensyn til de som eier slike boliger. Det er ofte nettopp pensjonister med nedbetalt gjeld som eier dyre boliger i byene, sier Batta til Dagbladet.

- Vi har sett en tendens til dette i løpet av de forrige fire årene, mener Batta.

- Tror ikke det er sant

Høyres finanspolitiske talsmann Per Kristian Foss er heller ikke imponert over forslaget.

— Det er nesten så jeg nekter å tro at dette er sant, sier Foss til Nettavisen.

Forslaget kan også komme til skape bråk internt i Senterpartiet.

Senterpartiets finanspolitisk talsmann Per Olaf Lundteigen har i årevis kjempet for omlegging av boligbeskatningen, men han advarte nylig mot et skattesystem der boligens markedsverdi legges til grunn.

— Et nytt system som baserer seg på markedsverdiene, og slik likestiller bolig med andre investeringsobjekter, vil være et brudd på denne enigheten og endre en viktig del av norsk politisk tradisjon — synet på bolig og hjem, skrev Lundteigen nylig i en kronikk i Dagbladet.

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, peker på at det er fordeler og ulemper med eiendoms- og formueskatt.
- Ulempen med å fjerne formueskatten er at det skaper nullskatteytere, og sosial urettferdighet. Fordelen er at man kan holde på kapitalen, og Norge trenger det, sier Grytten til Dagbladet.IKKE IMPONERT: Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, som her viser hva han mener om eiendomsskatt under valgkampen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
IKKE IMPONERT: Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, som her viser hva han mener om eiendomsskatt under valgkampen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer