Regjeringen tar initiativ til giverlandskonferanse for Syria

Har sendt brev til FNs generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske regjeringen vil tilby FN å holde en giverlandskonferanse for å finansiere det humanitære arbeidet for syriske flyktninger. Det kunngjør statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) på en pressekonferanse i kveld, etter at opplysningene først ble lekket til VG.

- Syria-konflikten har utløst den største krisen vi har sett i vår tid, og det er viktig at det internasjonale samfunn øker sin innsats i Syria og nabolandene. Siv Jensen og jeg har blitt enige om et initiativ, og jeg har i dag sendt et brev til FNs generalsekretær der jeg tilbyr at Norge blir vertskap for en konferanse om krisen, sier Solberg på pressekonferansen.

- Kritisk Siv Jensen sier situasjonen for flyktningene er kritisk.

- Norge er det landet som gir mest per innbygger. Men bare 37 prosent av behovet i nærområdene er dekket. FN har måttet stoppe utdelingen av mat i Jordan, sier finansministeren.

- Nå trengs det mat, medisiner, rent vann og husly raskt, understreker Jensen.

Erna Solberg framholder at mange allerede bidrar mye til hjelpearbeidet.

- Men mye er ikke nok. Det er behov for en ekstraordinær innsats, vi må mobilisere en bred internasjonal dugnad, sier statsministeren.

Rekordhøyt budsjett Finansminister Jensen sier regjeringen foreslår å gi 1,5 milliarder kroner til hjelpearbeid i Syria, Irak og nabolandene, i tillegg til økt innsats i Middelhavet.

Regjeringen har allerede varslet at de øker nødhjelpsbudsjettet med 1 millard kroner i 2016. Dermed blir budsjettet på 4,3 milliarder kroner.

- Aldri tidligere har det humanitære budsjettet vært så høyt, understreker Jensen.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland hilser regjeringens initiativ velkommen.

- Det er i så fall meget gledelig. Vi har ønsket en slik donorkonferanse, og jeg tok det opp seinest da jeg møtte utenriksminister Børge Brende og Europa-minister Vidar Helgesen i dag tidlig, sier Egeland til NTB.

Dagbladet følger saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram